Vine a la Marxa “Autopista Mai!” del diumenge 23 desembre

Vine a la Marxa “Autopista Mai!” del diumenge 23 desembre

Des d’Amics de la Terra Mallorca, com entitat participant a la Plataforma Antiautopistes, vos animem a venir a aquesta Marxa per una Mallorca més verda, digna i justa.

Com ja venim explicant, el Consell Insular de Mallorca està construint una nova autopista sobre la carretera Llucmajor-Campos, un projecte depredador del territori, desmesurat, caríssim i que suposa la continuació d’un model de mobilitat insostenible.

https://www.amicsdelaterra.org/altres/juntament-amb-altres-entitats-amics-de-la-terra-mallorca-demana-la-paralitzacio-de-lautopista-llucmajor-campos/

https://www.amicsdelaterra.org/altres/amics-de-la-terra-mallorca-estupefacta-davant-noves-revelacions-sobre-la-vinculacio-de-copisa-a-practiques-de-suborns-rebutja-les-amenaces-de-la-consellera/

Fins ara, s’ha demanat un debat públic sobre aquestes qüestions als responsables polítics d’aquesta nova mega-infraestructura, però aquest no s’ha produït. També hem exigit que es paralitzés el projecte a l’espera de la propera aprovació del Pla Director Sectorial de Mobilitat, el qual és manifestament contrari a nous desenvolupaments viaris i aposta pel transport públic. Però, incomprensiblement, no han pitjat el fre sinó l’accelerador.

Finalment, s’ha llançat una crida per una Mallorca més verda, digna i justa a la qual s’han adherit unes 160 associacions i més de 4.000 persones. Així i tot, el Consell de Mallorca l’ha desoït i ha iniciat l’execució de les obres.

Avui finalment la Plataforma Antiautopista ha pogut intervengut al Ple del Consell de Mallorca. Na Margalida Ramis (GOB) i en Mariano Reaño (Amics de la Terra Mallorca) han fet dues intervencions en nom de la Plataforma Antiautopista i de les entitats.

Aquí podeu llegir la intervenció completa de Mariano Reaño, president d’Amics de la Terra Mallorca:

Bon dia:

Lamentam que en l’anterior ocasió s’interpretés el reglament de manera tan rigorista, amb la finalitat d’impedir que la veu dels grups que defensen el territori i el medi ambient en aquesta illa fos sentida.

Sabem que en altres ocasions s’ha estat molt menys estricte a l’hora de permetre aquest tipus de participació, però hem pogut conèixer al llarg d’aquest procés que la voluntat de la majoria d’aquest consell és la de restringir al màxim les aportacions i intervencions ciutadanes en aquells assumptes que li resulten incòmodes, i per descomptat, el de l’autopista és el paradigma d’ells.

Seguim esperant que se’ns proporcioni accés a l’expedient per poder verificar la successió de manejos i manipulacions ordides amb la finalitat d’aconseguir en els periòdics un titular exculpatori de la consellera Garrido, la qual no es distingeix pel seu amor a la transparència i a la participació ciutadana. Voldriem, entre moltes altres coses, conèixer els informes tècnics, que, segons la consellera, desaconsellen la solució 2+1. Se’ns neguen, mentre la destrucció i la irreversibilitat creixen.

A títol d’exemple d’aquest obscurantisme he de dir que fa 3 mesos i dos dies presentarem una sol·licitud referida a l’ús de l’herbicida glifosato en les carreteres de mallorca, i que, conforme a la normativa que regula l’accés a la informació en matèria mediambiental hauria d’haver-se’ns proporcionat resposta en el termini d’un mes.

Com a mostra basta un botó, i aquesta falta de transparència també es refereix als propis partits que integren el pacte, doncs hem tingut ocasió de constatar amb sorpresa i estupor que els representants d’aquests partits amb els quals hem tingut ocasió de veure’ns desconeixien de manera clamorosa el contingut del projecte.

L’única política de mobilitat que aquest consell concep és la de l’asfalt. Se’ns prometen grans infraestructures ferroviàries per al futur quan el pla que les contempla data de fa 10 anys . La camarilla ingenieril que sembla prendre les decisions en matèria de mobilitat hauria de ser conscient que a més autopistes i més infraestructures per al cotxe, més embús en l’entrada de palma i qui plantegi que la solució és fer créixer aquestes infraestructures ad infinitum valdria més que es dediqués a conrear hortalisses.

De fet, la consellera Garrido, preguntada en aquest simulacre d’audiència pública que no admet rèpliques per part dels que pregunten, en ser interpel·lada sobre l’efecte previsible, o sigui, la demanda induïda, que suposarà aquesta infraestructura, va respondre com podria haver respost algú que fa no massa temps va dir: “lo siento mucho, me he equivocado, no volverá a ocurrir”.

I al senyor Jurado, fill d’un referent per a l’ecologisme de les illes li demanaria que, per coherència, i potser per vergonya llevàs de la seva semblança biografica el següent paràgraf, perquè a les declaracions els han de seguir els actes:

“Perquè els darrers governs que han patit els nostres illes només ens han proporcionat ruïna econòmica, retallada de drets fonamentals, destrucció del medi natural, corrupció… ja és hora de reaccionar, i podem és part d’aquesta reacció ciutadana. Podem fer-ho”.

Òbviament, m’estic referint a la referència a la destrucció del mitjà natural, i no a la corrupció, encara que… ben pensat, impedir el debat d’un tema com aquest entre unes bases que ho han demanat repetidament, és una forma, refinadíssima i perversa, de corrupció.

El que sí és clar és que aquest menyspreu cap al moviment ecologista tindrà el seu resultat i els seus efectes en les urnes, doncs ens considerem traïts per aquells partits en els qui varem dipositar la nostra confiança pensant que anaven a vetllar per una Mallorca en la qual el territori suposés una prioritat en l’acció de govern.

No obstant això, assistim estupefactes a l’últim acte d’aquesta comèdia o vodevil, i veiem com de manera semblant a l’orquestra del Titànic, que seguia tocant mentre el vaixell s’enfonsava com no es reacciona i es corregeix aquest gran error, que tindrà conseqüències històriques.

Encara són a temps d’esmenar el desastre, però el temps s’acaba. Si volen tenir alguna possibilitat de governar és imprescindible que els partits que integren el pacte no s’enfonsin en les seves expectatives de vot, i sí li donen l’esquena al moviment ecologista puc assegurar-los que això succeirà, moltes gràcies.

Per tot això, des de la Plataforma Antiautopistes i des d’Amics de la Terra Mallorca animem a tothom a venir diumenge 23 de desembre a la Marxa per una Mallorca més verda, digna i justa.

Manifest

 

 

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies