SES FONTANELLES: la darrera zona humida de Palma.

Ses Fontanelles són el que queda de l’extensa zona humida, el Prat de Sant Jordi, que existia a la Badia de Palma. Durant anys l’àrea ha patit danys irreversibles. Al segle XIX, una gran part de la zona humida inicial va ser assecada, encara que no completament. La part que quedava va patir la transformació en salines per a la seva explotació durant uns anys. Finalment a partir dels anys 70 i coincidint amb la construcció de l’aeroport, l’autopista i els hotels de la zona, una altra part va ser emplenada amb enderrocs, probablement il · legalment. Avui dia la zona humida té menys de la meitat de la seva extensió original.

No obstant això, l’àrea que queda encara, tot i la degradació que ha patit, té uns valors ecològics i paisatgístics que li permeten estar inclosa en l’inventari de zones humides elaborat per la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern Balear com a annex al Pla Hidrològic de les Illes Balears. Entre la seva vegetació es troba la planta endèmica Limonium barceloi, una espècie vegetal única al món. A més és encara una zona d’interès per a la conservació d’aus. En censos que van tenir lloc entre 2009 i 2010, es van trobar un total de 46 espècies d’aus a la zona, de les quals 23 són probablement residents anuals. El 50% de les aus censades són espècies protegides.

El projecte urbanístic que es pretén edificar a ses Fontanelles consisteix en un gran centre d’oci i de botigues, a més d’un aparcament per a més de 3000 cotxes. Suposadament l’aparcament serà subterrani, el que segurament afectarà la zona humida confrontant que es nodreix dels aqüífers. L’empresa promotora pretén “conservar” la zona humida i convertir-la en un “jardí botànic” per al gaudi de residents i turistes. En aquest moment la zona té un aspecte abandonat. Però una vegada més enllà de la runa i escombraries que s’han anat fent a la perifèria, podem apreciar unes llacunes i una vegetació amb una bellesa que podria aportar un gran atractiu a Palma, a més de conservar la natura, recuperant part de la zona humida perduda.

És pràcticament impossible imaginar com es va a conservar la zona quan el que es pretén és construir just al costat aquest macro-centre comercial i d’oci, uns vials i aparcaments, infraestructures etc. A més els voltants de ses Fontanelles ja estan saturats de edificis, i els petits comerços que encara amb prou feines subsisteixen amb la crisi, patiran encara més amb l’obertura d’un centre comercial. En fi, sembla que els nostres dirigents encara no han après la importància de conservar els entorns naturals que ens queden i insisteixen a construir fins l’últim racó, amb l’eterna excusa de crear llocs de treball i revitalitzar l’economia.

Però encara aquesta causa no està perduda. La promotora no disposa encara de llicència d’urbanització. Per això primer ha de presentar un estudi a l’Ajuntament de Palma que demostri que la construcció del centre no afectarà el que queda de la zona humida. Mentrestant seguirem lluitant per conservar l’última zona humida que queda a Palma.

El dia 2 de febrer, el Dia Internacional de Zones Humides, serà un bon moment per demostrar als nostres dirigents que no tots estem d’acord en destruir nostres espais naturals amb la promesa de llocs de treball. Els nostres visitants són cada vegada més sensibles al medi ambient, que és una de les principals raons que els porten a triar Mallorca. Amb la miopia del Govern i l’Ajuntament de Palma anem a complir amb el conegut refrany: “pa per avui, fam per demà”.

TOTS I TOTES PODEM SALVAR SES FONTANELLES!

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies