Quarta edició participativa de control del banyarriquer a Son Torrella amb Amics de la Terra

-Una vintena de persones voluntàries han col·laborat en una jornada de fabricació i instal·lació de trampes casolanes contra la plaga del banyarriquer en l’alzinar d’aquesta finca de la Serra de Tramuntana.

-Les 68 trampes s’han elaborat seguint la recent actualització dels protocols de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

-El banyarriquer suposa una amenaça per als alzinars de la Serra, ja debilitats pel canvi climàtic, la pressió ramadera de les cabres i els impactes del temporal Juliette.

Aquest passat cap de setmana, Amics de la Terra Mallorca ha sumat esforços en la campanya de control de la plaga forestal del banyarriquer (el coleòpter perforador Cerambyx cerdo), que suposa una amenaça per als alzinars de Mallorca.

És el quart any consecutiu que Amics de la Terra instal·la trampes casolanes (enguany reutilitzant ampolles d’aigua d’1,5 litres per minimitzar captures accidentals d’altres insectes), seguint el recentment actualitzat protocol de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Els últims anys s’han capturat més de 760 exemplars amb unes 40 trampes per campanya. Enguany, s’han instal·lat 68 trampes distribuïdes per l’alzinar entre la carretera i les cases de Son Torrella.

La jornada ha comptat amb l’activa participació d’una vintena de persones voluntàries les quals van aprendre també sobre el cicle biològic del banyarriquer i la importància d’aquesta actuació a l’inici de l’estiu, per atrapar els exemplars d’aquest escarabat quan surtin dels arbres per a reproduir-se. A més, s’han configurat dos torns de voluntariat per a realitzar el seguiment de les trampes al llarg del juliol i poder així entregar les dades de les captures a la Conselleria, abans de retirar-les fins a l’estiu següent.

Gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que Amics de la Terra manté amb la propietat de la finca, l’entitat ecologista treballa per apropar la ciutadania a la importància dels ecosistemes de la Serra de Tramuntana i la seva biodiversitat, de forma activa i participativa.

Altres jornades participatives dins aquest projecte de Custòdia del Territori que Amics de la Terra durà a terme en la finca aquest 2023 també inclouen tasques de manteniment de les reforestacions més antigues, intervencions amb espècies arbustives mel·líferes autòctones i un parell de recorreguts botànics. Aquestes activitats compten no només amb la col·laboració del Consorci de la Serra de Tramuntana, sinó també algunes d’elles incorporen la participació de Tramuntana XXI, entitat contractada per la propietat de la finca per dur a terme una gestió integral d’aquesta.

Aquests alzinars són d’un valor ecològic immens, i estan amenaçats com tots els de la Serra, per la combinació de diversos factors com el seu envelliment per falta de renovació natural amb noves alzines, l’increment de les sequeres derivades del canvi climàtic, la debilitació amb les plagues forestals, la pressió causada per la superpoblació de cabres i els impactes causats pel temporal Juliette. Des d’Amics de la Terra emfatitzen que aquests boscos són essencials per a la biodiversitat i per  lluitar contra la crisi climàtica i que la seva gestió – tant a les finques públiques i espais naturals protegits, com a les finques privades (les quals suposen una gran superfície de la Serra) – és de total prioritat.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.