Més de 600 entitats demanem mesures per defensar l’alimentació de proximitat

#SOSCampesinado

Aquestes setmanes Amics de la Terra Mallorca estem participant i donant suport a una mobilització social sense precedents a favor de l’alimentació de proximitat.

1 – A l’àmbit estatal:

El passat 30 de març més de 150 organitzacions vam enviar una carta al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació demandant mesures perquè, dins de l’estat d’alarma actual, es protegeixi a la pagesia i a la petita producció agroalimentària.

Després d’una resposta “poc clara i evasiva” i davant la falta de mesures concretes, prop de 600 organitzacions i col·lectius de tot l’Estat han registrat una nova carta als ministeris de Sanitat i Consum aquest 8 d’abril.

En ella se sol·licita formalment que es “dictin les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments perquè es busquin solucions per als mercats no sedentaris de proximitat”.

Aquesta segona carta és el següent pas en el marc de la campanya #SOSCampesinado, una aliança d’organitzacions ecologistes, sindicats, productores i productors locals, plataformes, cooperatives i grups de recerca que exigeix mesures concretes per a la protecció de l’economia local i el sector agroalimentari de petita escala.

La demanda es fa davant el tancament generalitzat d’aquests mercats alimentaris per la interpretació excessivament restrictiva que molts governs locals i autonòmics estan fent de les prohibicions decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia del COVID-19.

Les organitzacions signants remetem als protocols de seguretat i higiene posats en marxa per algunes comunitats autònomes perquè els mercats de proximitat puguin continuar sent garants de seguretat alimentària durant aquesta crisi.

De fet, aquests canals de venda directa faciliten l’accés a la ciutadania de béns de primera necessitat -la producció de la qual, circulació i proveïment estan protegides expressament per l’estat d’alarma- en condicions òptimes de seguretat i higiene que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat. En concret, se cita la regulació de la venda directa d’aliments que va fer el Govern de les Illes Balears; o dels desplaçaments a finques i horts d’autoconsum d’aliments que han fet la Conselleria de Medi rural a Galícia i la Conselleria d’Agricultura a Catalunya.

Aquesta crisi està provocant un brutal impacte econòmic en les economies pageses i rurals, entre altres motius per la inactivitat del sector hostaler i el descens de les exportacions, es demana un esforç de les diverses administracions. Han d’apostar per les produccions locals, les d’origen extensiu i les agroecològiques en la compra pública d’aliments per a proveir hospitals, centres de majors, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments; i s’han d’impulsar mesures fiscals com l’exempció del pagament d’autònoms a les petites finques.

També, aquesta situació està incrementant el desaprofitament alimentari per la impossibilitat de donar sortida als seus productes, i cosa que és més greu, que no arribin a la ciutadania aliments bàsics, frescos i més sans enfront dels processats.

2 – A l’àmbit local:

Amics de la Terra Mallorca també ens hem adherit a la Carta de la Xarxa de Pagesxs Ecològics de Balears, integrada per les organitzacions APAEMA, APAEM, APAEEF i l’Associació de Varietats Locals, demanant a la Delegació de Govern que, davant de l’actual situació d’estat d’alarma, reconsideri la restricció per assistir als horts d’autonconsum (tú també pots signar-la aquí ). 

Aquesta urgència, com tantes altres, ens trobarà unides a totes les organitzacions que treballem en favor d’una alimentació sana i sostenible, on la petita producció agroecològica agrària i ramadera és capdavantera.

 

 

 

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies