Més de 100 ametllers i garrovers plantats a son Real conserven el patrimoni fitogenètic de les varietats mallorquines

El dissabte 15 de novembre varem anar a visitar la finca pública de son Real (Santa Margalida) per veure la plantació d’ametllers i garrovers, i el banc de germoplasma creat per la Direcció General de Medi Rural i Marí i l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) de que compta amb més de cent varietats.

L’objectiu principal del banc de germoplasma és preservar l’important patrimoni fitogenètic i cultural dels cultius de l’ametller i del garrover de Mallorca. El banc consisteix en un camp de 3,7 hectàrees, situat a l’entrada de la finca, on de moment ja s’hi ha plantat 280 ametllers de 70 varietats diferents (63 de les quals són autòctones) i 160 garrovers de 40 de varietats. De cada varietat se n’han sembrat quatre exemplars i l’objectiu és fer una caracterització fenològica, agronòmica i morfològica de cada una d’elles, per tal de determinar-ne les característiques i esbrinar si algunes són coincidents, és a dir, si són la mateixa varietat.

Es preveu que el banc es vagi ampliant amb la incorporació de varietats antigues que els tècnics de l’IRFAP cerquen arreu de l’illa. De moment, es preveu que s’hi puguin incorporar fins a 40 ametllers i 70 garrovers més que s’empeltaran els anys vinents amb les varietats noves que s’hagin pogut trobar. Des de fa anys, l’IRFAP, adscrit a la Direcció General de Medi Rural i Marí, realitza prospeccions per tot Mallorca per aconseguir material vegetal d’ametller i garrover. El projecte del banc de germoplasma a Son Real es va iniciar l’any passat, en acord amb l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), que gestiona aquesta finca propietat del Govern, i durant tot el darrer any s’hi ha fet feina de preparació del terreny i d’instal•lació del sistema de reg per goteig.

La col·lecció de varietats s’ha instal·lat a la finca pública de Son Real no només perquè reuneix les condicions agronòmiques i tècniques necessàries per a la plantació, sinó també perquè permet que estigui a disposició del públic, de manera que pot ser visitada per tothom. A més, es preveu que quan els arbres entrin en producció, es puguin dur a terme activitats i publicacions divulgatives o impulsar accions formatives per fomentar el coneixement d’aquests recursos fitogenètics.

També vam aprofitar en la sortida per veure la necròpolis de son Real, acompanyats per una educadora, que ens va explicar la història d’aquest enclavament talaiòtic tan únic a les Illes Balears, en el que cada any fan excavacions i descobreixen noves troballes.

Podeu veure les fotos de la sortida aquí.

Si voleu més informació sobre el projecte del Conselleria d’Agricultura i el IRFAP podeu consultar-la aquí.

El cicle de sortides comptem amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Caixa Colonya.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies