Limitació de velocitat a la Serra de Tramuntana

  • Amics de la Terra aplaudim la limitació de velocitat en el Mirador de Ses Barques, i esperem es generalitzi a la resta de la Serra
  • També encoratgem la ciutadania a denunciar les disfuncions que observi

Amics de la Terra Mallorca considerem una mesura molt positiva la decisió del Consell de Mallorca de limitar la velocitat en la zona del mirador de ses Barques, complementant amb actuacions sobre el paviment la nova senyalització, que estableix com a velocitat màxima la de 50 km./h.

No obstant això, estimem que la intervenció no pot quedar limitada a aquest lloc concret, ja que els problemes que pretén atallar -el soroll, els excessos de velocitat, les carreres i la conducció temerària que provoquen molts motoristes que freqüenten la zona- són comunes a totes les carreteres de la Serra. És per això  que resulta imprescindible actuar al llarg de tot el traçat de la carretera MA-10 i limítrofes, a fi de fer poc apetible el seu ús per als qui pretenen convertir en una perillosa pràctica el circular per ella.

Segons el nostre parer, es dóna la paradoxa que en la Tramuntana conviuen la distinció de Patrimoni de la Humanitat reconeguda per la UNESCO, amb la d’un cirtuit motociclista en el qual regeix la llei de la selva. Així, resulta difícil per a les persones que la visiten, poder-se sostreure al fragor que les motocicletes de gran cilindrada provoquen. Això, fins i tot allunyant-se el màxim possible de les vies de circulació motoritzada. Estima que, fins i tot les marxes motociclistes multitudinàries reglades constitueixen una veritable bufetada al concepte del que ha de concebre’s per un paratge natural susceptible de reconeixement mundial.

Amics de la Terra ens sorprenem que la UNESCO no hagi pres mesures, advertint d’una eventual retirada de la distinció si la situació no es resol de manera expeditiva. Si Sevilla va ser qüestionada per l’organització internacional arran de la construcció d’un gratacel -la famosa Torre Pelli- i a Dresden se li va retirar el guardó per la construcció d’un pont, resulta cridaner que la situació que es viu a la Serra pugui continuar sent ignorada pels inspectors de ICOMOS -l’organització associada a la UNESCO, a la qual assessora-.

A més de la contradicció que suposa la coexistència de dues realitats incompatibles (la de tresor natural, cultural i etnogràfic amb la de circuit de carreres motociclista), és notori el minvament de qualitat de vida de les poblacions afectades, els habitants de les quals han de suportar uns nivells de soroll i un risc per a circular completament inassumibles i injustos.

És per això  que proposa que la ciutadania que detecti soroll, carreres il·legals, excessos de velocitat o altres abusos, ho posi en coneixement de ICOMOS, a través de les seves xarxes socials:

https://www.facebook.com/icomosesp/   , https://twitter.com/icomos_cne?lang=en

Des d’Amics de la Terra, finalment, exigim una actuació decidida de l’Administració que no es limiti a modificacions puntuals i anecdòtiques, afrontant el problema conforme a la seva gravetat, extensió i generalització.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies