Les negociacions del clima deixen de costat a la ciutadania i a la ciència

Diumenge 15 de desembre al matí finalitzava la COP25, la cimera mundial del clima a Madrid (fins el dia d’avui, la més llarga de les 25), amb un acord insuficient i sense perspectives d’una millora dels compromisos de reducció d’emissions. El text, lluny de constituir-se com un punt d’inflexió per a situar la temperatura global del planeta per sota de l’1,5 °C, ens aboca als 3 °C, deixant una gran feina per a la COP26 a Glasgow, i poc temps per a actuar.

Una vegada més, les comunitats del Sud Global són les màximes oblidades. Des d’Amics de la Terra recalquem que aquesta cimera demostra que l’única manera d’enfrontar-se a la crisi climàtica és un canvi radical del sistema econòmic. D’aquesta forma els governs prendran les decisions adequades, per a garantir que la vida en La Terra estigui per damunt dels beneficis empresarials.

  • Mercats de carboni: millor que no hi hagi acord sobre aquesta falsa solució basada en els mercats, que un mal acord.

Una de les àrees de treball on s’esperava més avanços era el que es coneix com a Article 6 de l’Acord París, el que estableix un sistema internacional de mercat de carboni. En aquest sentit celebrem que les negociacions sobre el mateix s’hagin posposat per a la COP26, ja que la intenció de la Presidència de Xile era tancar un mal acord que hauria inundat el sistema amb bons de carboni d’acords anteriors, i obert la porta al doble comptatge i nous mecanismes comercials (mecanisme de desenvolupament net).

Aquests mecanismes no farien sinó agreujar encara més la crisi climàtica i perjudicar les comunitats del sud, especialment les indígenes. Per tot, ens oposem a l’article 6 i als mecanismes basats en el mercat.

  • Els països rics es resisteixen a pagar per la seva responsabilitat històrica.

Després d’aquesta Cimera de l’ONU, no hi ha hagut avanços significatius en matèria de finançament climàtic, ni en el que es coneix com a “Pèrdues i Danys” (impactes que ja ha causat el canvi climàtic), ni termes de finançament a llarg termini. En el primer cas solament s’ha establert la formació d’un grup d’experts per a desenvolupar el que es coneixerà com a “Xarxa de Santiago”, la fi de la qual suposadament serà catalitzar assistència tècnica d’organitzacions i experts a aquests països vulnerables, millorant així la seva capacitat de resposta a l’efecte de l’escalfament.

En el cas del conegut Fons Verd del Clima, la COP25 de nou ha estat completament ineficaç a l’hora d’assegurar els diners compromesos per a 2020 (100.000 milions de dòlars). En aquest sentit, l’actitud de països com els Estats Units, ha estat realment lamentable, evadint en tot moment la seva responsabilitat històrica i capacitat de finançament.

  • Hem alçat una veu única i forta per la Justícia Climàtica

La Marxa pel Clima de Madrid del passat 6 de desembre només pot qualificar-se com un rotund èxit i una mobilització històrica ciutadana. Més de 500.000 persones vingudes de totes les parts de l’Estat i de tot el món van alçar de manera simultània amb la societat civil xilena a Santiago de Xile, una única veu per la Justícia Social i Climàtica.

En només tres setmanes, la societat civil espanyola de la qual formem part activa des d’Amics de la Terra, ha aconseguit fer història convocant la Marxa pel Clima més gran de la història d’Espanya, i una de les majors a escala mundial, obrint així mateix un espai consagrat a la societat civil amb desenes d’activitats diàries (Cimera Social pel Clima o “Contracumbre”), i un espai de convergència en el centre de la ciutat per a acollir col·lectius i activitats com a formació i tallers d’art. (Foto: Bronwen Tucker)

  • “De Madrid a Glasgow, un llarg i sinuós camí”

El text acordat és fluix, especialment respecte a l’ambició climàtica. Sabíem que aquesta era una “cimera de transició”, no obstant això, en termes generals i malgrat la durada de la COP25 (rècord en 25 anys), els avanços han estat escassos. Queda patent una vegada més la falta d’ambició de les grans potències emissores com els Estats Units, la Xina, l’Índia i altres, i l’obstacle que representen per a aconseguir l’objectiu compromès a París fa 4 anys.

Malgrat la bona voluntat del Govern espanyol, el persistent bloqueig de diverses àrees de treball per part dels països més contaminants, ens encamina cap a un futur molt fosc. A més hem criticat que aquests països posen en dubte la validesa de la carta de Drets Humans en les negociacions, una cosa totalment inadmissible, i considerem que Nacions Unides hauria d’assegurar salvaguardes d’aquest tipus en els textos.

Queda molt per fer abans de Glasgow, i continuarem fent campanya contra els Mercats de Carboni, i a favor dels Drets Humans de les comunitats del món que estan sent més devastades pels impactes del canvi climàtic.

Justícia Climàtica Ja! Empreses fora de les negociacions!

 

 

 

 

Pots llegir més valoracions a la web de la nostra coordinadora estatal, Amigos de la Tierra España.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies