Les entitats de “La vida al centre” presentem al Parlament propostes de reactivació social i econòmica

-Les entitats de La Vida al Centre presentem al Parlament més de 80 propostes treballades col·lectivament per a que siguin assumides dins el debat Parlamentari de la Llei de Reactivació Econòmica.

-Unes propostes recolzades per gairebé 140 entitats i que apunten a la generació de llocs de feina en el marc d’una economia social i ecològica.


Col·lectius i entitats diverses – feministes, cooperatives, ecologistes, de l’educació, xarxes municipalistes, de l’àmbit de la cultura, anticapitalistes, de l’esquerra independentista, de l’economia social i solidària, sindicats, ateneus – d’arreu de l’illa, unides sota el Manifest La Vida al Centre, presentem al Parlament més de 80 propostes enfocades a la recuperació de les persones i orientant la reactivació econòmica cap a la transició social i ecològica de la nostra societat i del nostre model econòmic.

Les propostes es plantegen amb l’ànim de ser una esmena a la totalitat de propostes contemplades al Decret-Llei de reactivació econòmica (que ara es tramita com a Llei) i que es limita a plantejar mesures urgents de reactivació tornant a caure en en binomi turisme-construcció, sense cap condicionant ni social ni ambiental per replantejar el futur.

La situació social i econòmica de les Illes és ara mateixa d’extrema preocupació. Una societat abocada al turisme ha demostrat la seva vulnerabilitat per afrontar una crisi sistèmica i multidimensional que la COVID19 ha evidenciat i n’ha accelerat les conseqüències.

Les més de 80 propostes s’estructuren en 8 àmbits i són propostes concretes, que generaran llocs de feina de qualitat, tant de manera immediata com en un futur proper, procurant una recuperació que posi La vida al centre i les persones per davant dels interessos econòmics, creanten un escenari de diversificació i transició socioecològica. Aquests àmbits són:

  1. Àmbit social i de cures: amb propostes de Pla de Xoc Social i economia de les cures
  2. Àmbit laboral: amb propostes per assegurar garanties laborals, reconeixement dels treballs de cures, repartiment del treball,e tc.
  3. Model econòmic: amb propostes per reenfocar la política econòmica cap a sectors productius dirigits a garantir la reproducció de la vida, a l’economia de les cures, a la recuperació de sobiranies (alimentària, energètica, econòmica) i a la resiliència,
  4. Àmbit agroecològic: amb propostes per enfocar aquest sector com a estratègic en la nova reconfiguració del model productiu.
  5. Àmbit turístic: amb propostes de polítiques actives i planificades de desturistització progressiva de l’economia i revisió del model turístic
  6. Àmbit territorial i ambiental: amb propostes enfocades a posar en valor i generar llocs de feina a partir de la gestió i conservació del territori
  7. Àmbit educatiu: amb propostes adreçades a reforçar el sector educatiu clau per a la transformació social
  8. Per a la participació i la democràcia: amb pautes bàsiques que garanteixin la participació social en la presa de decisions polítiques.

Podeu trobar totes les propostes detallades a la web https://www.lavidaalcentre.org/propostes/

Les entitats i les persones individuals poden participar del procés de construcció d’alternatives a través de la web de la plataforma, www.lavidaalcentre.org , i en les trobades que s’estan organtizant periòdicament per construir col·lectivament la transició ecosocial en resposta a aquesta crisi sistèmica.

Entitats impulsores: https://www.lavidaalcentre.org/entitats-impulsores/
Entitats signants: https://www.lavidaalcentre.org/entitats-i-collectius-adherits/

Pots veure aquí (IB3 Notícies, 22 de juny) la roda de premsa de les entitats i col·lectius integrats en La Vida al Centre, i el moment de l’entrega de les propostes en el Parlament de les Illes Balears.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies