Search
Close this search box.

Les Balears s’uneixen per fomentar la reutilització i frenar el consum d’envasos d’un sol ús amb motiu del ‘Refill Day’

Amb el terme anglès Refill Day (Dia de la Reutilització) es coneix la campanya mundial de conscienciació pública per prevenir els envasos d’un sol ús  i ajudar la gent a viure amb menys residus. Enguany té lloc dia 16 de juny, i es tracta d’una jornada de compromís per la reutilització com a model de consum circular i alternativa a l’excés d’envasos d’un sol ús. Nombroses ONG i entitats balears (entre elles Amics de la Terra Mallorca), s’han sumat a la iniciativa, per tal de promocionar la reutilització i frenar el consum de plàstic a les Illes.

El 17 d’octubre de 2020 es va presentar el Pacte per la Reutilització a les Balears, de la mà d’un grup d’entitats socials, econòmiques i ambientals de les Illes, amb la intenció de promocionar la reutilització com a instrument transformador en el model econòmic balear. A dia d’avui, està constituït per un total de 14 entitats, que, amb motiu d’aquesta campanya, conviden la ciutadania, els actors econòmics i polítics a apostar per un model de consum i producció sostenible: la reutilització.

A més d’una campanya online per conscienciar la població balear, el Pacte ha dut a terme una recollida de dades de comerços i solucions on es pot omplir, reomplir o fer servir envasos reutilitzables a les Balears. En aquest llistat hi trobem botigues i supermercats de venda a granel, fonts i punts d’aigua de la xarxa per reomplir botelles d’aigua o establiments d’aliments i begudes on es poden utilitzar envasos reutilitzables, entre molts altres.

Així, per donar sortida als envasos reutilitzables i donar una empenta a la seva circulació entre consumidors, productors i minoristes, “una de les mesures que caldria implementar de manera generalitzada és el Sistema de dipòsit, devolució i retorn que és factible, tant per als envasos de begudes (obligant als envasadors a acollir aquest sistema) com per als envasos que faciliten els comerços per tal d’omplir-los i reomplir-los amb productes que disposen a granel”, reivindiquen des del Pacte.

El Pacte per la Reutilització convida a tothom a integrar els reutilitzables en la seva vida diària, utilitzant envasos a l’hora d’anar a comprar, a casa, botelles reutilitzables que es poden omplir a les fonts d’aigua i anant a establiments compromesos que ofereixin un sistemes de dipòsit, devolució i retorn, per als tassons o per als envasos que utilitzin per endur, una entre d’altres accions que poden formar part de la nostra vida quotidiana i que contribueixen al canvi.

Un pacte per al futur

Amb aquesta iniciativa, les entitats impulsores volen garantir el compliment dels objectius específics pel que fa a reutilització, fent el seguiment de la implementació de la Llei Balear de Residus, detectant dèficits o problemàtiques i proposant solucions de manera col·laborativa. En aquest sentit, des del Pacte es promou una taula de treball amb la Conselleria de Medi Ambient per assegurar que el compliment dels objectius de reutilització d’envasos en els canals HORECA que marca la llei per al 2030 (del 40% de les aigües, el 80% de les cerveses i el 70% dels refrescos) i del 15% d’envasos reutilitzables en altres canals com per exemple, els comerços, ja que a dia d’avui estan lluny de poder complir-se.

Des del Pacte per la Reutilització es defensa que l’actual crisi sistèmica convida a la diversificació del model econòmic de Balears, generant nínxols empresarials i llocs de feina amb valor social i ambiental, i en aquest sentit, la reutilització hi vol i hi pot tenir un paper transformador. Per avançar en aquesta transició circular i ecosocial, entitats com Amics de la Terra Mallorca, Begudes Puig, Fundació Cleanwave, la Fundació Deixalles, el GOB, Ecobodega, Eines per la Inserció -Càritas, Mestral Menorca, Plastic Free Ibiza & Formentera,  IbizaPreservation, Rezero, Save the Med, i l’Oficina del Campus Saludable (UIB)  treballen des de fa un parell d’anys per definir un full de ruta comú, desenvolupant projectes col·laboratius, i fent incidència social i política a favor de la reutilització a les Illes Balears.

#RefillDay #DiadelaReutilització #Reusa #Reutilitza #RefillRevolution #Reuse

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.