Search
Close this search box.

[#LaVidaEnVerd] Solidaritat i justícia econòmica global: un nou model econòmic post-COVID

Les economies i formes de vida consumistes dels països del Nord Global han generat grans desequilibris a nivell planetari, tant ambientals com socials. Les nostres economies estan majoritàriament controlades per grans multinacionals que no tenen objecció a exhaurir els recursos de països més pobres, causant injustícies socials i econòmiques ignorant els drets humans, així com la depredació del territori.

Aquestes grans corporacions estan darrere de molts dels tractats de comerç internacionals com el TTIP o el Mercosur, que els serveixen per a assegurar el seu poder mundial, fins i tot damunt del poder dels mateixos governs. D’altra banda estan els grans bancs que tampoc tenen objecció a invertir els nostres diners en activitats absolutament nefastes per al medi ambient o per a les comunitats locals al Sud Global, secundats pel Fons Monetari Internacional.

Només fa falta mirar la llista de les persones més adinerades de l’Estat espanyol per a veure que la majoria vénen de grans empreses multinacionals o grans bancs, mentre que la bretxa entre rics i pobres és cada vegada més gran.

La crisi sanitària per la COVID-19 ha provocat un parèntesi en les nostres vides i ha posat en relleu encara més la fragilitat i vulnerabilitat de la nostra economia, sobretot a les Illes Balears on depenem tant del turisme. Per això, ara més que mai, és necessari posar les bases per a un nou model econòmic, més resilient, en el qual les persones i el planeta estiguin en el centre de les polítiques. És hora d’exigir un canvi de model econòmic.

Volem transitar cap a una economia més social i solidària, més descentralitzada i diversificada, amb més control democràtic, fomentant les petites empreses i cooperatives locals, així com els treballs segurs amb sous dignes.

Treballem per a aconseguir la justícia social i ambiental, a escales local i global, perquè una no pot donar-se sense l’altra.

La solidaritat és un dels valors amb els quals hem de qüestionar les relacions de poder per a així construir un moviment global que tingui com a horitzó la justícia global mundial.

Per això, des d’Amics de la Terra impulsem processos educatius de transformació social per a construir una ciutadania global, solidària, crítica amb la situació actual i capacitada per a actuar per a canviar-la.

  • Que puc fer jo?

Gairebé totes les propostes d’acció que englobem en la secció de #LaVidaEnVerd estan pensades per a afavorir un canvi de model econòmic, reduint el poder de les grans corporacions i incrementant la sobirania i el benestar de la ciutadania.

Des de les propostes d’allargar la vida útil dels productes i apostar pel producte local, fins a impulsar juntament amb el teu veïnat una instal·lació fotovoltaica compartida.

  • Però hi ha més coses que podem fer per a aconseguir un canvi de model econòmic, per exemple:

1- Construeix-te una opinió crítica i conscient

2- Evita productes barats fets en països pobres probablement amb explotació laboral

3- Passa’t a un banc ètic

4- Oposa’t a la privatització dels serveis públics

5- Denúncia els impactes de les empreses transnacionals espanyoles que treballen en altres països i fa costat als moviments socials locals en la seva lluita contra elles.

6- Comparteix i difon informació i la teva opinió sobre que es rescati a les grans empreses amb diners públics en comptes de què es destini a ajudes a les petites empreses i els/les treballadors.

7- Participa i dóna suport a moviments i organitzacions socials que treballem en la solidaritat, JUNT/ES podrem arribar més lluny.

 

El projecte #LaVidaenVerd d’Amics de la Terra Mallorca compta amb col·laboració de la DG Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.