[#LaVidaEnVerd] Solidaritat i justícia econòmica global: un nou model econòmic post-COVID

Les economies i formes de vida consumistes dels països del Nord Global han generat grans desequilibris a nivell planetari, tant ambientals com socials. Les nostres economies estan majoritàriament controlades per grans multinacionals que no tenen objecció a exhaurir els recursos de països més pobres, causant injustícies socials i econòmiques ignorant els drets humans, així com la depredació del territori.

Aquestes grans corporacions estan darrere de molts dels tractats de comerç internacionals com el TTIP o el Mercosur, que els serveixen per a assegurar el seu poder mundial, fins i tot damunt del poder dels mateixos governs. D’altra banda estan els grans bancs que tampoc tenen objecció a invertir els nostres diners en activitats absolutament nefastes per al medi ambient o per a les comunitats locals al Sud Global, secundats pel Fons Monetari Internacional.

Només fa falta mirar la llista de les persones més adinerades de l’Estat espanyol per a veure que la majoria vénen de grans empreses multinacionals o grans bancs, mentre que la bretxa entre rics i pobres és cada vegada més gran.

La crisi sanitària per la COVID-19 ha provocat un parèntesi en les nostres vides i ha posat en relleu encara més la fragilitat i vulnerabilitat de la nostra economia, sobretot a les Illes Balears on depenem tant del turisme. Per això, ara més que mai, és necessari posar les bases per a un nou model econòmic, més resilient, en el qual les persones i el planeta estiguin en el centre de les polítiques. És hora d’exigir un canvi de model econòmic.

Volem transitar cap a una economia més social i solidària, més descentralitzada i diversificada, amb més control democràtic, fomentant les petites empreses i cooperatives locals, així com els treballs segurs amb sous dignes.

Treballem per a aconseguir la justícia social i ambiental, a escales local i global, perquè una no pot donar-se sense l’altra.

La solidaritat és un dels valors amb els quals hem de qüestionar les relacions de poder per a així construir un moviment global que tingui com a horitzó la justícia global mundial.

Per això, des d’Amics de la Terra impulsem processos educatius de transformació social per a construir una ciutadania global, solidària, crítica amb la situació actual i capacitada per a actuar per a canviar-la.

  • Que puc fer jo?

Gairebé totes les propostes d’acció que englobem en la secció de #LaVidaEnVerd estan pensades per a afavorir un canvi de model econòmic, reduint el poder de les grans corporacions i incrementant la sobirania i el benestar de la ciutadania.

Des de les propostes d’allargar la vida útil dels productes i apostar pel producte local, fins a impulsar juntament amb el teu veïnat una instal·lació fotovoltaica compartida.

  • Però hi ha més coses que podem fer per a aconseguir un canvi de model econòmic, per exemple:

1- Construeix-te una opinió crítica i conscient

2- Evita productes barats fets en països pobres probablement amb explotació laboral

3- Passa’t a un banc ètic

4- Oposa’t a la privatització dels serveis públics

5- Denúncia els impactes de les empreses transnacionals espanyoles que treballen en altres països i fa costat als moviments socials locals en la seva lluita contra elles.

6- Comparteix i difon informació i la teva opinió sobre que es rescati a les grans empreses amb diners públics en comptes de què es destini a ajudes a les petites empreses i els/les treballadors.

7- Participa i dóna suport a moviments i organitzacions socials que treballem en la solidaritat, JUNT/ES podrem arribar més lluny.

 

El projecte #LaVidaenVerd d’Amics de la Terra Mallorca compta amb col·laboració de la DG Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies