Pràcticament tot el que fem necessita materials que han estat extrets, processaments, transformats, venuts i comprats i transportats a través d’enormes distàncies. La nostra economia està construïda al voltant d’aquestes matèries primeres – recursos naturals – com a boscos, gas, petroli, metall, aigua i terra fèrtil. (Pensa en el teu telèfon mòbil, per exemple!).
Els recursos naturals (incloses matèries primeres de primera necessitat) formen la base de la nostra vida en la Terra i són limitats, però els tractem com si fossin il·limitats.
En Amics de la Terra fomentem un ús responsable dels recursos naturals de la Terra. L’elevat consum de productes i serveis als països industrialitzats han provocat un increment en l’extracció de recursos naturals, generalment en països més pobres del Sud Global, amb greus impactes ambientals i socials per a les comunitats locals d’aquests països.
La incultura d’usar i tirar instaurada en la nostra societat, impulsada per les grans multinacionals de producció i distribució, promou una vida útil dels productes cada vegada més curta, fins a arribar a un únic ús, sense tenir en compte l’impacte que genera aquest model, que no para de créixer.
Alguns exemples més evidents són: els envasos d’un únic ús (plàstic, alumini, acer); els productes elèctrics i electrònics (plàstics, metalls, liti, coltan, or, plata, etc.) i la roba (cotó o fibres derivades de petroli).
Cada vegada es fabriquen més coses amb obsolescència programada, perquè sigui més difícil reparar-ho que comprar una nova. El reciclatge NO és una solució que ens salvi completament d’aquesta problemàtica i la ciutadania té capacitat per a exigir que es transformi aquest model.
Podem triar un consum responsable, reduir el consum superflu de productes innecessaris, acabar amb els objectes d’un únic ús, prevenir la generació de residus. Podem consumir productes reparables, reutilitzables i reciclables i en la mesura possible que hagin tingut una producció justa i estan fabricats localment.
Així, a més de salvaguardar els recursos naturals, produirem menys residus. Minimitzem els impactes prioritzant la prevenció, la reducció i la reutilització dels residus.
- Sabies que…?
A escala global, l’ús actual que fem dels recursos naturals és d’1,7 vegades més ràpid que el que els ecosistemes poden regenerar-se (dades de Global Footprint Network). És a dir, per a satisfer el nostre ritme de consum, la humanitat requereix 1,7 planetes Terra.
En el cas de l’Estat espanyol, el ritme de consum requeriria 2,5 planetes.
En el cas de les Illes Balears (*1) ens trobem amb una de les petjades ecològiques més altes d’Europa: cada balear provoquem impactes sobre mar i terra equivalents a 7,3 Ha, és a dir, necessitaríem 5 arxipèlags com en el que vivim per a poder mantenir el nivell de consum actual!
-
Què puc fer jo?
1-Composta els residus orgànics: la matèria orgànica de les restes de menjar i jardí suposa el 40% del total dels residus que acaben en la incineradora. Si separem aquesta fracció per a fer compost, estem solucionant una gran part del problema dels residus i alhora produint un adob per a la terra. Si hi ha recollida selectiva en el teu barri, separa la matèria orgànica. Si tens un jardí o hort, tu mateix pots fer compostatge domèstic.
2-Porta els teus propis envasos i bosses reutilitzables a la compra, fins i tot per a la carn, peixateria o xarcuteria. La majoria no tindran inconvenient a posar-t’ho en el teu tupper. Compra a granel tot quant puguis. Cada vegada hi ha més comerços que ofereixen aquesta possibilitat.
3-Repara els objectes per a allargar la seva vida útil, és una bona manera de lluitar contra la “incultura” d’usar i tirar, els productes d’un sol ús i l’obsolescència programada. Pots trobar establiments que reparen objectes en la nostra pàgina web “Alargascencia” https://www.alargascencia.org/es
4-Promou la reutilització – porta la teva roba o mobles quan ja no els vols o els necessites a una entitat que pot aprofitar-los i donar-los una segona vida, com és el cas de Deixalles. També pots proposar un intercanvi d’objectes entre els teus amics, passar-te per un mercat ambulant de 2a mà, impulsar un “repair cafè”, etc…
5-Tria comprar productes reutilitzables i emplenables, a la llarga surten més barats: maquinetes d’afaitar amb fulles substituïbles, encenedors de metall emplenables, productes d’higiene femenina reutilitzables com a copes menstruals, etc.
6-Digues NO als plàstics d’un sol ús: palletes, vaixella d’usar i tirar, tapes de begudes, bosses de plàstic d’un sol ús etc.., tots aquests materials poden substituir-se per opció en metall, fusta, tela, etc. reutilitzable.
7-Uneix-te al moviment per a recuperar el dret a beure aigua de l’aixeta: a les Illes Balears hi ha una falta de disponibilitat de dades sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta, la qual cosa provoca confusió i un possible excés en el consum d’aigua embotellada.
8-Digues NO als microplàstics i envasos en els teus cosmètics: molts dels productes exfoliants utilitzen microesferes de plàstic, però existeixen alternatives amb components naturals com a cafè, argila, peles de fruita seca o llavors. També pots comprar el teu xampú, sabó i dentifrici en pastilles, sense envasament.
9-Dona suport als petits comerços de barri que tenen criteris de compra a granel i un sistema de dipòsit i retorn d’envasos.
10-Participa amb col·lectius i iniciatives que exigeixen a governs i empreses que actuïn contra el model d’usar i tirar, l’envasament excessiu de productes i altres dinàmiques que posen tota la culpa en els consumidors finals.
Des de donar suport i participar amb entitats ecologistes fins a col·laborar amb l’associació de veïns de la teva zona per a impulsar una iniciativa de compostatge comunitari o per a compartir utensilis (ej: trituradora de podes).
La suma d’esforços a escala col·lectiva és el que aconsegueix transformar estructures i generar alternatives que funcionin. Participa en la transició, tant individual com col·lectiva, cap a un futur de residus zero.
Notes:
(*1) Geografies del capitalisme balear: poder, metabolisme socioeconòmic i petjada ecològica d’una superpotència turística. Ivan Murray-Mas, Tesi Doctoral, 2012.
El projecte #LaVidaenVerd d’Amics de la Terra Mallorca compta amb col·laboració de la DG Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.