La natura i la seva biodiversitat són essencials per a la nostra salut i benestar, a més de ser clau per a la salut del planeta. De fet, la crisi sanitària de la COVID-19 ha deixat encara més palesa que la nostra salut, la dels ecosistemes i la del conjunt del planeta estan interrelacionades en una única salut.
Els “serveis ecosistèmics” dels quals ens beneficiem directament o indirectament de la natura són innombrables i incalculables, des de l’obtenció d’aliments, aire i aigua, fins als beneficis físics i mentals de gaudir d’ella.
No obstant això, la situació actual d’explotació de recursos naturals i de contaminació provocada pel nostre model de desenvolupament, producció i consum, està posant en risc a tots els ecosistemes, marins i terrestres.
Un milió d’espècies estan en vies d’extinció a escala global, els boscos tropicals s’estan reduint a un ritme alarmant, la terra fèrtil està sent destrossada, les reserves d’aigua dolça són cada vegada més escasses, la mar més contaminada i les reserves pesqueres reduint dràsticament.
Les Illes Balears tenen ecosistemes amb una biodiversitat marina i terrestre única, amb espècies clau per al funcionament d’aquests, des de les prades marines de Posidònia oceànica, fins als petits amfibis dels torrents de la Serra de Tramuntana, com el ferreret Alytes muletensis.
Tota aquesta biodiversitat està adaptada a unes condicions que estan sent alterades per diversos impactes d’origen antròpic i als quals se’ls afegeix l’amenaça del canvi climàtic.
-
Què puc fer jo?
Aquí et deixem alguns suggeriments perquè puguis contribuir a garantir la protecció i conservació de la biodiversitat:
1-Involucra’t activament en la protecció col·lectiva del medi natural: pots participar amb iniciatives veïnals de protecció de zones verdes del barri, amb projectes d’horts urbans compartits en solars i espais buits del barri, etc.
2-Dona el teu suport a entitats que compten amb voluntariat de protecció del medi natural: cada vegada més associacions compten amb projectes de Custòdia del Territori, com és el nostre cas.
3-Cultiva al teu balcó plantes autòctones que afavoreixin als insectes pol·linitzadors: per exemple, les abelles pol·linitzen molts dels cultius, la qual cosa fa possible que la nostra dieta sigui variada, sana i saborosa. A causa de la crisi climàtica i l’ús de pesticides, les abelles i altres insectes pol·linitzadors tenen problemes per a sobreviure.
Salvem a les Abelles i a l@s Agricultor@s! https://www.tierra.org/salvemos-a-las-abejas/
4-Sustenta amb el teu consum una agricultura ecològica i local que fa possible la conservació dels ecosistemes: pots comprar en el Mercat ecològic del teu poble o demanar la teva caixa de verdures setmanal a productors ecològics de la teva zona. Aquestes pràctiques agrícoles permeten obtenir els teus aliments sense danyar la biodiversitat, sense utilitzar agroquímics, etc.
5-Inicia un projecte de “renaturalització” al teu carrer: La necessitat de tenir un entorn verd i saludable fàcilment accessible per a poder gaudir de la naturalesa mai havia estat tan obvi (com hem evidenciat amb l’increment en l’ús dels espais naturals durant els mesos de la crisi de la Covid-19). No obstant això, Cada vegada hi ha més persones que viuen en ciutats o entorns altament urbanitzats i industrialitzats, allunyats de la naturalesa i cada vegada més es donen situacions de massificació d’uns certs espais naturals.
Podem contribuir al fet que la naturalesa torni als nostres pobles i ciutats amb iniciatives tan senzilles com inventariar els escocells buits del teu carrer per a demanar-li al teu Ajuntament que planti arbres en ells, o impulsar que el terrat del teu edifici sigui també una petita zona verda.
Es poden fer tallers amb els més petits de la casa per a construir caixes niu per a ocells o ratapinyades, que al seu torn ens ajudaran a mantenir, per exemple, els mosquits sota control.
6-Anima’t a conèixer més la flora i fauna local: conèixer és valorar, i valorar condueix a protegir. Respecta les espècies i els seus hàbitats quan vagis d’excursió a la natura. L’única petjada que la teva visita ha de deixar és la dels teus peus sobre la sorra.
El projecte #LaVidaenVerd d’Amics de la Terra Mallorca compta amb col·laboració de la DG Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.