[#LaVidaEnVerd] Energia i justícia climàtica: no tenim PLANeta B!

Necessitem un canvi de sistema, no de clima! Necessitem aconseguir la descarbonització de l’economia gairebé per complet en la dècada vinent. Per a això, és urgent frenar les emissions de CO₂ a l’atmosfera, reduir el consum d’energia i produir-la de manera sostenible.

Per a aconseguir una transformació energètica justa i més democràtica hem de posar l’energia renovable en mans de la ciutadania, restant així poder a l’oligopoli de la indústria dels combustibles fòssils i les grans empreses elèctriques. L’objectiu és reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i les pèrdues energètiques associades a la generació, distribució i transport de l’energia, a l’una que construïm un sistema d’energia descentralitzat.

Les poblacions més perjudicades pel canvi climàtic solen ser les que menys emissions han generat i les que menys mitjans tenen per a fer front als impactes derivats d’aquesta problemàtica global. Per això la Justícia Climàtica és una demanda essencial. Els països del Nord Global tenen un deute climàtic amb els del Sud Global.

  • Què puc fer jo?

1-Converteix-te en un agent actiu de la transició energètica: Instal·la energia renovable (autoconsum fotovoltaic) a la teva casa, ja sigui de manera individual (habitatge aïllat) o compartida (bloc de pisos).

Pots impulsar i donar suport a una instal·lació d’autoconsum en el teu edifici i en el teu barri, convertint-te juntament amb els teus veins en una Comunitat Energètica que genera la pròpia energia que consumeix (i fins i tot pot vendre l’excedent a la xarxa).

Els centres educatius, casals de barri, centres de salut, hotels, etc., poden solaritzarse i amb els seus excedents, convertir-se en generadors d’energia fotovoltaica de proximitat per a la resta de domicilis de la zona.
Cada metre quadrat de la teva teulada o terrat és un metre menys d’ocupació de sòl rústic o agrícola que els nous parcs fotovoltaics podran estalviar-se, reduint l’impacte ambiental del desplegament de les renovables.

2-Revisa els teus hàbits i consums energètics i redueix-los tot el que puguis (equips ineficients, potència contractada, standby, etc.). Observa aquests aspectes en el teu domicili, lloc de treball, edificis públics, el teu gimnàs, etc… i planteja suggeriments referent a l’eficiència i estalvi energètic.

Hi ha grups de persones que s’uneixen per a fer compres col·lectives coordinades perquè la renovació d’electrodomèstics d’alta eficiència surti més econòmica, i coordinen al seu torn que els electrodomèstics que deixen d’utilitzar, tinguin una oportunitat en altres domicilis, en el mercat de segona mà, etc.

3-Considera la possibilitat de millorar l’eficiència energètica del teu edifici/casa posant aïllament tèrmic i instal·lant equips de climatització més eficients a la teva casa o pis. Així pots estalviar fins a un 30% d’energia. El Govern Balear ofereix interessants ajudes per a aquest objectiu.

4-Canvia de companyia comercialitzadora elèctrica per a proveir-te d’energia 100% renovable. En l’actualitat existeixen moltes, algunes d’elles són cooperatives, per la qual cosa a més de donar suport a la producció energètica amb fonts renovables, col·labores amb iniciatives d’economia social i solidària.

5-Sol·licita a la teva companyia actual que et revisi el teu tipus de tarifa (discriminació horària i tarifa PVPC) per a ajustar el teu consum a les teves necessitats.

6-Mou-te amb emissions zero. Gran part dels trajectes que fem diàriament poden realitzar-se en menys de 30-45 minuts a peu o amb bici, estalviant-te temps a aparcar i en retencions de trànsit i contribuint de manera activa a la teva salut cardiovascular.

Dóna-li més oportunitats al transport públic i si són trajectes habituals per exemple al treball, prova d’organitzar “cotxada compartida” amb els teus company/es. El cotxe particular hauria de ser l’última opció.

7-Participa amb col·lectius i iniciatives que treballen per a acabar amb la nostra dependència dels combustibles fòssils i construir alternatives més saludables per a persones i planeta.

Des de fer costat a entitats ecologistes fins a col·laborar amb l’associació de veïns de la teva zona. La suma d’esforços a escala col·lectiva és el que aconsegueix transformar estructures i generar alternatives que funcionin.

Participa en la transició, tant individual com col·lectiva, cap a un futur d’emissions zero.

 

El projecte #LaVidaenVerd d’Amics de la Terra Mallorca compta amb col·laboració de la DG Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.