La plataforma contra els Megacreuers adverteix que els 4 creuers d’aquest dilluns consumeixen més que 80.000 cotxes

“No han après res”: des de la Plataforma contra els Megacreuers lamentam que s’acabi l’estiu amb l’afluència més gran de creuers sense haver estudiat els impactes sanitaris, ambientals i socials.

El port de Palma ha rebut aquest dilluns 20 de setembre la xifra més alta de creuers dels últims dos anys: Mein Schiff 4, Harmony of The Seas, el Norwegian Epic i The World. Amb capacitat per gairebé 15.000 persones en total, aquests bucs contaminen més que 80.000 cotxes.

Des de la Plataforma contra els Megacreuers lamentam que les institucions encarregades de vetllar per la salut i benestar de la ciutadania i el medi ambient, tot i reiterar públicament que cal “canviar el model turístic”, no hagin tingut voluntat d’impedir escenaris com el que vivim al port de Palma avui.

Des de la Plataforma contra els Megacreuers reiteram:

El turisme de megacreuers és insostenible en termes sanitaris: transporten milers de persones a un espai tancat, desembarcant de port en port, el que no té cap sentit en un context de pandèmia. Encara estam esperant que s’estableixi la comissió de coordinació per la implementació de les mesures i protocols sanitaris, com va anunciar l’Autoritat Portuària al mes de maig. D’una altra banda la composició del seu combustible, amb òxid de sofre, òxid de nitrogen i nanopartícules, ha demostrat ser cancerígena.

El turisme de megacreuers és insostenible medi ambientalment. Els quatre megacreuers que avui són al port de Palma consumeixen més combustible que 80.000 cotxes, i aquest és molt més contaminant. En un context de canvi climàtic això no té cap sentit.

El turisme de megacreuers és insostenible socialment. Que 15.000 persones puguin arribar a una ciutat petita com Palma, concentrats a unes poques hores i a uns pocs carrers, col·lapsa la vida de la ciutat i la fa intransitable per als i les residents. Ni tan sols té sentit en termes econòmics, ja que aquesta modalitat de turisme es caracteritza pel seu règim de “tot inclòs”, per la qual cosa els turismes no consumeixen.

Per tots aquests motius continuam exigint una moratòria sobre el turisme de creuers, perquè s’estudiïn rigorosament els seus impactes socials, ambientals i sobre la salut. Mentretant, consideram que el port de Palma no hauria d’acollir ni 4, ni 3, ni 2 creuers al dia. N’hauria d’acollir 1 màxim al dia.

*PLATAFORMA CONTRA ELS MEGACREUERS: Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Palma XXI, ARCA, GOB, Terraferida, Tot Inclòs, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra Mallorca, Ciutat per a qui l’habita, Lobby de Dones, Tramuntana XXI, Salvem Es Molinar, Joventut pel Clima – Fridays For Future Mallorca, Anticapitalistes Illes Balears, Entrepobles Mallorca, Mallorca Preservation Fund, Associació Amics dels Llaços Grisos, AAVV La Calatrava, AAVV Banc de s’Oli, AAVV Canamunt – Ciutat Antiga, AAVV La Llotja – Puig de Sant Pere, AAVV El Terreny, AAVV Es Jonquet, AAVV Coll d’en Rabassa, Plataforma de Veïns de Son Espanyolet, Salvem Portocolom, Centre Mallorquí de Negocis (CNM).

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies