La nostra dependència energètica i els seus impactes als països empobrits: INFORMA’T I ACTUA!

La dependència que té la nostra societat del petroli és cada vegada major i genera grans impactes ambientals, econòmics i socials aquí i ens els països dels que l’extraiem.

Les Illes Balears tenim una dependència energètica de l’exterior quasi total, ja que importem el 96 % de l’energia que consumim (l’importem principalment de Mèxic, Aràbia Saudí, Rússia i Nigèria). La factura energètica s’estima en uns 1.000 M€, un 3’8 % del PIB de les Illes Balears.

L’any 2010 l’energia primària consumida a les Illes Balears fou de casi 2 milions de tones de petroli. Per transportar aquesta energia primària es necessitarien 40 vaixells de 50.000 tones.

L’actual model energètic perpetua la dependència al petroli i altres combustibles fòssils (com el carbó i el gas), i no millora la qualitat de vida ni els beneficis econòmics dels països on s’explota com a Nigèria.

La dependència del petroli té diversos impactes negatius: durant la recerca (prospeccions) els sondeigs acústics poden provocar la mort d’animals marins.

Els efectes i impactes de les prospeccions i dels sondeigs acústics

Durant l’extracció, existeix el perill d’abocaments que contaminen la mar o la terra, el transport amb vaixell té riscs, com hem vist en la costa espanyola amb el PRESTIGE i la transformació i ús dels hidrocarburs són responsables del canvi climàtic, l’amenaça més greu que ha d’afrontar la humanitat.

Vídeo: Els perills del transport de petroli – el cas Prestige

Vídeo: Els impactes de l’extracció de petroli a Colombia

Vídeo: L’altra cara del petroli

Vídeo: El perill per als animals contaminats pels vessaments de petroli

Vídeo: La mar es contamina

A les nostres illes ningú vol prospeccions perquè suposen una gran amenaça per la nostra economia i subsistència, que depenen quasi 100% del turisme. També pot afectar negativament a la pesca, a la flora i fauna marina i als espais naturals marins i costers.

Vídeo: Els perills de les perforacions per cercar petroli – el cas de la Plataforma de Deepwater Horizon al Golf de Mèxic.

Las petroleras en Nigeria provocaron contaminación que podría tardar 30 años en limpiarse

Nigeria: Fluye la riqueza petrolera, pero el hambre persiste

Shell pagará 70 millones a Nigeria por los vertidos en el delta del Níger.

Vídeo: Foc verinós, el cas de Nigèria (versió curta)

Vídeo: Foc verinós, el cas de Nigèria (versió complerta).

La solució passa per l’estalvi i l’eficiència energètica i més implantació d’energies renovables.

10 passes per promoure més les energies renovables (en construcció).

Però el més important és adonar-te que pots ser alguna cosa segur per ser menys depenent al petroli. Tu formes part de la solució i el planeta necessita que et moguis de manera sostenible.

VISITA LA PÀGINA DEL PROJECTE

Aquest projecte compte amb el finançament de la Direcció General de Cooperació del Govern Balear.

 

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies