Jornada activa de Custòdia del Territori al cor de la Serra organitzada per Amics de la Terra

 –Un grup de voluntariat de la nostra entitat ecologista va dur a terme treballs forestals per conservar la reforestació de la finca de Son Torrella.

-Aquestes actuacions són possibles gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que Amics de la Terra té signat amb la propietat de la finca.

-La conservació de la Serra i els seus boscos és una eina per lluitar contra el canvi climàtic.

Amics de la Terra Mallorca hem dut a terme diverses activitats de conservació del bosc a la finca de Son Torrella del Puig Major, des de les històriques reforestacions d’un total de 70 Ha que es van fer des del 1995 al 2005, fins als treballs forestals que s’han executat aquesta tardor, per incrementar la seva resiliència i biodiversitat.

El passat cap de setmana, els nostres treballs s’han centrat a la part del pinar reforestat en la zona de Sa Plana. Amb una jornada que va comptar amb una quinzena de voluntaris d’Amics de la Terra i amb una empresa forestal local, es van aclarir i podar 2 Ha d’una part del pinar pertanyent a aquesta antiga reforestació, per a reduir el risc d’incendi forestal i incrementar la seva viabilitat, facilitant el seu creixement i regeneració.

Va estar una jornada molt activa a l’aire lliure, que va permetre el compliment de les mesures sanitàries per la COVID-19, incloent-hi que es va treballar amb molta separació entre els participants, els quals van ajudar a arreplegar les branques podades i preparar-les per ser triturades, a recollir protectors que ja havien quedat petits per poder reutilitzar-los, i a escampar el material que la trituradora proporcionava, incorporant-lo com a mulching forestal de kilòmetre zero al substrat d’aquesta part de la finca.

Altres actuacions de Custòdia del Territori que Amics de la Terra hem dut a terme en 2020 a Son Torrella, amb voluntariat, han inclòs la col·locació de trampes per als banyarriquers de l’alzina (Cerambix cerdo, escarabat perforador que és plaga forestal en Mallorca) i el seguiment posterior de les captures, la protecció de petites alzines per evitar la pressió ramadera les cabres sobre elles, i la plantació d’espècies mel·líferes autòctones importants per als pol·linitzadors acompanyada d’una formació per als participants sobre conservació de la biodiversitat.

L’Acord de Custòdia que Amics de la Terra Mallorca té formalitzat amb els propietaris de la finca de Son Torrella i el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana, ha permet, un any més, dur a terme aquestes actuacions participatives i formatives amb l’objectiu de conservar aquests boscos al cor de la Serra, essencials per a la biodiversitat i per a lluitar contra el canvi climàtic.

Gràcies al voluntariat històric de la nostra entitat ecologista per la tasca de reforestació, i al nou voluntariat per la feina de conservació!

Uneix-te a Amics de la Terra per a la conservació de la Serra!

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.