Jornada activa de Custòdia del Territori a Son Torrella organitzada per Amics de la Terra

-Un grup de voluntariat de l’entitat ecologista va dur a terme treballs forestals de manteniment de l’antiga reforestació en aquesta finca de la Serra de Tramuntana.

-Aquestes actuacions són possibles gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que l’entitat té signat amb la propietat de la finca.

-La conservació de la Serra i els seus boscos és una eina per lluitar contra el canvi climàtic.

Amics de la Terra Mallorca ha dut a terme diverses activitats de conservació del bosc a la finca de Son Torrella del Puig Major, des de les històriques reforestacions d’un total de 70 Ha i més de 60.000 arbres (realitzades entre 1995 i 2005), fins als treballs forestals que s’han executat aquesta tardor, per incrementar la seva resiliència i biodiversitat, continuant el legat del recentment mort Carlos Zayas, membre d’aquesta organització.

El passat cap de setmana, els treballs s’han centrat a la part del pinar reforestat en la zona de Sa Plana. Amb una jornada que va comptar amb una quinzena de voluntaris d’Amics de la Terra i acompanyats de l’actual gestor de la finca, Joan Juan, de Tramuntana XXI, es van aclarir i podar 2 Ha d’una part del pinar pertanyent a aquesta antiga reforestació, per a reduir el risc d’incendi forestal i incrementar la seva viabilitat, facilitant el seu creixement i regeneració.

Va estar una jornada molt activa a l’aire lliure, els participants van ajudar a arreplegar les branques podades i preparar-les per ser triturades per una empresa forestal local, facilitant així la posterior incorporació del triturat com a mulching forestal al substrat en aquesta part de la finca.

Altres actuacions de Custòdia del Territori que Amics de la Terra ha dut a terme a Son Torrella amb el seu voluntariat en 2021, han inclòs la reparació de la tanca metàl·lica perimetral que protegeix la reforestació de Sa Coma i Sa Plana de la pressió ramadera de cabres i ovelles, la protecció addicional de petites alzines, la col·locació de 50 trampes per als banyarriquers de l’alzina (Cerambix cerdo, escarabat perforador que és plaga forestal en Mallorca) i el seguiment posterior de les captures durant l’estiu, i la plantació d’espècies mel·líferes autòctones importants per als pol·linitzadors, activitat que es va acompanyar d’una formació per als participants sobre conservació de la biodiversitat i un tast de mel “metro zero” de la finca.

L’Acord de Custòdia que Amics de la Terra Mallorca té formalitzat amb els propietaris de la finca de Son Torrella i el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana, hi ha permet, un any més, dur a terme aquestes actuacions participatives i formatives amb l’objectiu de conservar aquests boscos al cor de la Serra, essencials per a la biodiversitat i per a lluitar contra el canvi climàtic.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies