Search
Close this search box.

Jornada activa de Custòdia del Territori a Son Torrella organitzada per Amics de la Terra

-Un grup de voluntariat de l’entitat ecologista va dur a terme treballs forestals de manteniment de l’antiga reforestació en aquesta finca de la Serra de Tramuntana.

-Aquestes actuacions són possibles gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que l’entitat té signat amb la propietat de la finca.

-La conservació de la Serra i els seus boscos és una eina per lluitar contra el canvi climàtic.

Amics de la Terra Mallorca ha dut a terme diverses activitats de conservació del bosc a la finca de Son Torrella del Puig Major, des de les històriques reforestacions d’un total de 70 Ha i més de 60.000 arbres (realitzades entre 1995 i 2005), fins als treballs forestals que s’han executat aquesta tardor, per incrementar la seva resiliència i biodiversitat, continuant el legat del recentment mort Carlos Zayas, membre d’aquesta organització.

El passat cap de setmana, els treballs s’han centrat a la part del pinar reforestat en la zona de Sa Plana. Amb una jornada que va comptar amb una quinzena de voluntaris d’Amics de la Terra i acompanyats de l’actual gestor de la finca, Joan Juan, de Tramuntana XXI, es van aclarir i podar 2 Ha d’una part del pinar pertanyent a aquesta antiga reforestació, per a reduir el risc d’incendi forestal i incrementar la seva viabilitat, facilitant el seu creixement i regeneració.

Va estar una jornada molt activa a l’aire lliure, els participants van ajudar a arreplegar les branques podades i preparar-les per ser triturades per una empresa forestal local, facilitant així la posterior incorporació del triturat com a mulching forestal al substrat en aquesta part de la finca.

Altres actuacions de Custòdia del Territori que Amics de la Terra ha dut a terme a Son Torrella amb el seu voluntariat en 2021, han inclòs la reparació de la tanca metàl·lica perimetral que protegeix la reforestació de Sa Coma i Sa Plana de la pressió ramadera de cabres i ovelles, la protecció addicional de petites alzines, la col·locació de 50 trampes per als banyarriquers de l’alzina (Cerambix cerdo, escarabat perforador que és plaga forestal en Mallorca) i el seguiment posterior de les captures durant l’estiu, i la plantació d’espècies mel·líferes autòctones importants per als pol·linitzadors, activitat que es va acompanyar d’una formació per als participants sobre conservació de la biodiversitat i un tast de mel “metro zero” de la finca.

L’Acord de Custòdia que Amics de la Terra Mallorca té formalitzat amb els propietaris de la finca de Son Torrella i el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana, hi ha permet, un any més, dur a terme aquestes actuacions participatives i formatives amb l’objectiu de conservar aquests boscos al cor de la Serra, essencials per a la biodiversitat i per a lluitar contra el canvi climàtic.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.