Search
Close this search box.

Grups ecologistes denunciem a Mallorca l’impacte mediambiental dels vols privats

  • Activistes de Greenpeace, Extinction Rebellion, Fridays for Future i Amics de la Terra van protestar ahir a l’aeroport de Palma per a exigir la prohibició dels jets privats
  • Coincidint amb la desfilada de carnestoltes del proper diumenge 19 de febrer a Palma, un grup d’activistes denunciaran els jets privats a través d’una paròdia per a la qual faran servir un avió gegant de cartró
  • L’aeroport de Palma va registrar 19.618 moviments de jets privats al 2022, primer aeroport espanyol en aquest rànquing

Grups ecologistes estem denunciant aquesta setmana a Mallorca l’impacte en el clima i a l’entorn dels vols privats. Activistes de Greenpeace, Extinction Rebellion, Fridays for Future i Amics de la Terra van participar ahir a una protesta a l’aeroport de Palma per a exigir la prohibició dels jets privats i, amb motiu de la desfilada de carnestoltes, faran el mateix diumenge vienent 19 de febrer a les 17h mitjançant una performance en to paròdic a la Plaça d’Espanya i per a la qual usaran un avió gegant de cartró.

Aquestes accions s’engloben dins de la campanya internacional, Make Them Pay, impulsada per Scientist Rebellion, Extinction Rebellion i Stay Grounded, i que uneix a la societat civil i al món científic al voltant de tres reclamacions: que es prohibeixin els jets privats, que s’apliqui el principi que “qui contamina, paga” i que s’imposin taxes a viatgers freqüents.

L’any 2022, l’aeroport de Palma va registrar l’arribada de 19.618 avions privats, la qual cosa suposa un 3% més que al 2021, segons les dades de l’Associació Europea d’Aviació Comercial (EBAA) [1]. És el primer aeroport en aquest rànquing, per davant d’Eivissa i Madrid.

“En un context en el qual s’ha demanat a la ciutadania que estalviï energia sempre que sigui possible, els superrics continuen permetent-se un malbaratament excessiu d’energia movent-se en jets privats que ens impulsen cap al desastre climàtic. A mesura que el món s’enfronta a una crisi energètica mundial que amenaça el manteniment de milions de persones i a una crisi climàtica cada vegada major, ja és hora que acabem amb els avions privats com el mitjà de transport més desigual i més contaminant. La prohibició dels avions privats seria un fort senyal de justícia per a la ciutadania europea en el context de la crisi climàtica”, ha assenyalat Francisco Javier Soto, portaveu de Greenpeace i de la plataforma que aglutina a les entitats participants en aquesta mobilització.

Segons les organitzacions ecologistes, “és urgent enviar un potent missatge que tots hem de posar la nostra part, sense excepció”. Els jets privats són la forma de transport més contaminant i més desigual en aquest planeta: el percentatge de viatgers freqüents (l’1% de la població mundial) representa més de la meitat de les emissions totals dels vols comercials, mentre el 80% de la població mundial mai ha viatjat en avió. Els jets privats emeten una mitjana de 1,3 kg de CO₂ per persona per quilòmetre, 10 vegades més que un vol regular i fins a 50 vegades més que un viatge en tren en Europa. [2]

Alguns jets privats, de fet, arriben a emetre dues tones de CO₂ a l’hora. Així, si es té en compte que la petjada anual de carboni de la Unió Europea és de 8,2 tones de CO₂ per persona [3], quatre hores en aquesta mena d’avions equivalen a les emissions d’una persona en un any a la UE.

“Una prohibició europea sobre els jet privats no sols evitaria que les capes més privilegiades continuïn agreujant la crisi climàtica que tots suportem, sinó que també envia un missatge rotund de justícia social a la ciutadania europea que està bregant amb la crisi actual”, ha afegit Pere Joan, portaveu de Fridays for Future i de la plataforma que aglutina a les entitats participants en aquesta mobilització..

Les organitzacions ecologistes assenyalen que, segons dades del Consell Internacional de Transport Net [4], aplicant una fiscalitat progressiva, que reculli una taxa als viatgers freqüents, es poden generar ingressos per a descarbonizar el sector de l’aviació de manera equitativa.

[1] Business aviation traffic tracker Europe. December 2022. European Business Aviation Association (EBAA).

[2][3] Estudio de Transport & Environment.

[4] Estudio del Consejo Internacional de Transporte Limpio (ICCT). Aviation Climate Finance using a global frequent flying levy.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.