Exigim que els fons europeus es destinin realment a projectes dirigits a una transició ecosocial

-Organitzacions ecologistes, sindicals i col·lectius socials ens mobilitzem en diversos punts de l’Estat per a exigir al Govern que els fons europeus per a la recuperació i reactivació econòmica estiguin al servei de les persones i el medi ambient.

-A Mallorca, les entitats que conformem l’Aliança per a l’Emergència Climàtica, hem impulsat una acció simbòlica davant Delegació de Govern a Palma.

-Les organitzacions participants denunciem que aquests fons aniran a parar a les mateixes corporacions i sectors industrials que han causat la crisi ecològica, socioeconòmica i sanitària que patim actualment.

Concentrats davant Delegació de Govern a Mallorca, diverses persones activistes, de la desena d’entitats que conformem l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca,  han representat el «repartiment del pastís» en referència a la previsible adjudicació desigual dels Fons de Recuperació Economica “Next Generation” després de la crisi de la COVID–19.

Les organitzacions denunciem que el repartiment dels milers de milions procedents de la UE servirà fonamentalment per a incrementar encara més el poder de les grans corporacions.

Assenyalem que són les mateixes corporacions que apuntalen un sistema desigual i depredador, situat en l’origen d’aquesta crisi sanitària i social a través de la destrucció sistemàtica de la biodiversitat i dels elements que sostenen la vida. Qüestionem que l’aposta per la hiperdigitalizació o la rentada verda d’empreses que han contribuït al canvi climàtic difícilment poden establir les bases d’una autèntica transició ecosocial. Afirmem que, novament, aquestes companyies deixaran a la majoria de la població «amb les miques que els sobren del pastís».

Aquesta acció a Palma se suma a altres similars que han tingut lloc durant el passat cap de setmana, algunes d’elles enfront de les delegacions del govern, en una desena de ciutats arreu l’Estat espanyol.

El Govern espanyol va publicar a la fi de desembre l’RD 26/2020 que estableix la forma de governança per a l’adjudicació dels fons. Aquesta norma deixa clara l’aposta per les col·laboracions públic-privades com a pedra angular de la gestió dels grans projectes, a través de la figura dels PERTEs. Les organitzacions que han protagonitzat la protesta denuncien que aquest model mixt, que ha estat qüestionat pel Tribunal de Comptes Europeu, és una forma de privatització encoberta que ha proliferat en els últims anys com una via per a posar en mans del sector privat la construcció i gestió de béns i serveis tradicionalment públics. Es tracta d’una figura que permet socialitzar les pèrdues i privatitzar els guanys.

Aquestes condicions redueixen les possibilitats d’accés a tota una xarxa capil·lar de projectes de l’economia social i solidària que, segons les organitzacions convocants, sí que podrien suposar una transformació important del model econòmic, basat en una planificació i gestió democràtica, i una mirada feminista, social i solidària.

La pandèmia ha posat en relleu la fragilitat d’un sistema globalitzat on els sectors que sostenen una vida digna (com les residències o la sanitat) estan precaritzats, així com la falta de resiliència d’uns ecosistemes cada vegada més degradats. Els fons europeus assignats al nostre país ascendeixen a 140.000 milions d’euros, la meitat com a préstecs i l’altra meitat a fons perdut, haurien de servir per a enfortir les condicions necessàries per a la vida. No obstant això, lluny de finançar una transició ecològica justa, tot apunta al fet que estaran condicionats a reformes estructurals, laborals i del sistema públic de pensions que aprofundiran la bretxa social, que perpetuen l’actual sistema econòmic injust.

Les organitzacions assenyalem que la transició promesa no suposa cap transició, ni ecològica ni social, sinó més del mateix. Per a enfrontar les múltiples emergències en les quals vivim, aquests fons han de destinar-se a enfortir els serveis públics, ordenar i planificar una autèntica transició ecològica, garantir la justícia social, i transitar cap a una economia social i solidària, feminista i que prioritzi el bé comú en lloc del lucre privat.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies