-Estrenam una nova Exposició itinerant sobre la situació del Compostatge en Mallorca, reeditem el nostre manual pràctic sobre Compostatge domèstic i llancem la campanya “Tancant el cicle naturalment, composta!”
-Aquests materials didàctics estan disponibles per a prèstec a centres educatius, associacions de veïns i altres entitats.
Amics de la Terra fomentem l’accés i consum equitatiu dels recursos naturals, promovem diferents models de prevenció de residus com el compostatge domèstic o comunitari o el residu zero, donem suport a iniciatives de reutilització com el sistema de retorn d’envasos, lluitem contra el consum d’un únic ús. El millor residu és el que no es genera i per això fomentem un canvi de consum individual i col·lectiu.
Gairebé la meitat dels nostres residus corresponen a la fracció orgànica, la qual es perd quan va al rebuig, la fracció “resto” que no es recicla ni aprofita i que va destinada a la incineradora o a l’abocador, amb els consequents impactes ambientals que això genera. A més, es calcula que només s’està compostant un 3% del poc que es recull selectivament. Les administracions locals i insulars tenen molta feina al davant per millorar aquesta situació i cal que facin de la fracció orgànica la seva prioritat de gestió.
La ciutadania pot contribuir proactivament en aquesta transició gràcies al compostatge domèstic i comunitari descentralitzat i de proximitat, a més d’exigir la implantació de la recollida selectiva de l’orgànica al seu municipi.
Per visibilitzar la importància de la matèria orgànica i el compostatge a l’hora de fer front a la gran quantitat de residus que generem la societat balear, des d’Amics de la Terra Mallorca llancem la campanya “Tancant el cicle naturalment, composta!” , amb nou material didàctic adequat per alumnes i ciutadania.
1 .Exposició ” Tancant el cicle naturalment, composta!”
Consta de 4 panells de 2 m d’alçada x 0.80 m d’ample en format de roll-ups, els quals no necessiten cap sistema de fixació ni parets. L’idioma de l’exposició és el català (clica sobre la imatge per a engrandir-la).
El contingut consisteix en mapes, gràfics i dades sobre la situació de la gestió i generació de residus a l’illa de Mallorca i com la separació i recollida selectiva de la fracció orgànica és necessària si volem arribar a l’horitzó europeu 2020. S’inclouen exemples d’èxit d’iniciatives posades en marxa a altres bandes de l’Estat espanyol per part de moviments veïnals, d’aliances entre restaurants i entitats, o de centres educatius i horts urbans, etc.
Aquesta exposició itinerant ja està circulant aquest hivern de 2018, pots trobar-la a la UIB del 5 al 16 de novembre.
- Setmana del 5 al 9 Nov: Edifici Mateu Orfila (entrada principal)
- Setmana del 12 al 16 Nov: Edifici Guillem Cifre (1ª planta, Biblioteca)
També farem un Curs de Compostatge Domèstic aprofitant la instal·lació d’aquesta Exposició:
– Dilluns 12 Nov, 18:00 h – Edifici Guillem Cifre (2ª planta, Sala de Graus)
– Gratuït. Places limitades. Inscripcions al Curs aquí: https://tinyurl.com/CursCompostatgeADTM
Amb la col·laboració de l’ Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible de la UIB i de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
2. Material acompanyant de l’Exposició: Flyers amb informació sintetitzada de com separar correctament les restes orgàniques i que la gent es podrà dur a casa quan visiti l’exposició, amb l’objectiu de facilitar la preparació per al compostatge domèstic. (clica sobre la imatge per a engrandir-la).
3. Re-edició del nostre històric “Manual bàsic per fer compost”
Hem reeditat i actualitzat el nostre petit manual pràctic per a compostatge domèstic que vam crear fa dues dècades, per acompanyar els nostres cursos de compostatge adreçats a la ciutadania interessada en posar-lo en pràctica als seus horts i jardins particulars i/o comunitaris.
Pots trobar-lo aquí en format digital i escriure’ns si el vols emprar per difondre aquesta pràctica al teu centre de feina, escolar, municipi, etc. Amics de la Terra Mallorca seguim oferint cursos grupals sobre compostatge domèstic i comunitari com hem fet des de 1997, amb més de 10.000 veïn/es d’un total de 18 municipis de Mallorca sensibilitzats amb el compostatge domèstic de llavors ençà.
Per a més informació: amics@amicsdelaterra.org
Gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.