Què és la permacultura? La pràctica a Permamed

La permacultura és molt coneguda com a agricultura permanent o sostenible, però el concepte és molt més ampli i evolucionat del que sembla a priori. La permacultura és una visió d’una cultura, que comprèn un sistema de disseny holístic, sostenible, ètic i accessible a tots. Integra saviesa tradicional i noves tecnologies amb la finalitat de proporcionar solucions pràctiques i econòmiques.

La permacultura dissenya conscientment paisatges que imiten els patrons i les relacions de la natura, mentre subministren aliment, materials i energia abundants per satisfer les necessitats locals del present i del futur. Les persones, els seus edificis i la manera en què s’organitzen a si mateixos també són fonamentals en permacultura.

Hi ha uns principis de disseny i una ètica senzilla que és la base de tot. Aquesta ètica és tenir cura de la terra, tenir cura de la gent i compartir els recursos.

La cura de la terra significa cuidar les coses vives i no vives: sòls, espècies i les seves varietats, atmosfera, boscos, microhàbitats, animals i aigua, la qual cosa implica la realització d’activitats inofensives i rehabilitadores, la conservació activa i l’ús ètic de els recursos. Totes les accions han de garantir que els ecosistemes es regenerin al màxim i siguin capaços de funcionar saludablement.

Amb la cura de la gent s’estimula l’ajuda mútua entre les persones i les comunitats, tenint en compte les necessitats bàsiques d’aliment, abric, educació, ocupació satisfactori i contacte humà. Si podem proveir les nostres necessitats bàsiques no ens cal fer pràctiques destructives a gran escala contra la terra.

Compartir els recursos és la inversió de temps i energia per assolir els objectius enfocats a la cura de la terra i de la gent. Després d’haver cobert les nostres necessitats bàsiques i dissenyat nostres sistemes el més hàbilment possible, podem estendre la nostra influència i energies en ajudar a altres a assolir aquest enfocament.

A la sortida “APRÈN AMB LA NATURA amb la permacultura mediterrània” que Amics de la Terra va fer a principis de juny, vam poder veure la pràctica de la cultura de la permacultura a la finca de sa Cabaneta de Permamed. A la finca vam veure les pràctiques de cuidar la terra, les persones i els recursos. Ens van ensenyar que el primer principi és observar i intentar imitar els processos de la natura, i que cal zonificar per optimitzar els espais, el temps que li dediques i els recursos existents. Vam aprendre diverses maneres de disposar els espais per al cultiu i recol·lecció dels aliments; diferents tècniques de cultiu i reg per aprofitar el màxim l’aigua i permetre que se segueixin omplint els aqüífers; la importància de no llaurar la terra per preservar els microorganismes, fongs i altres espècies que enriqueixen i airegen el substrat; l’aprofitament de materials per fer minihorts (banyeres velles, palets, caixes de fusta, etc); l’autoproducció d’energies renovables per assecar la fruita i verdura, cuinar i il·luminar.

També vam fer un taller per relacionar les problemàtiques ambientals, els principis de la permacultura i les solucions existents, i un altre per reflexionar sobre com ens sentim davant el moment actual de crisi econòmica, ambiental i social, i la nostra contribució present i futura per superar-les.

Permamed està desenvolupant programes d’educació amb l’objectiu de proveir als mestres de nous enfocaments per a una educació conscient, ecològica, holística, i sostenible i eines per ensenyar i compartir la Permacultura i inspirar una vida més sostenible. Estan responent a una demanda per part de professors, educadors i famílies que es veuen necessitats de mètodes d’ensenyament i recursos que ofereixin una resposta positiva i sostenible a la crisi ecològica, econòmica i cultural a la qual s’enfronta el món avui en dia.

El sistema de disseny en Permacultura està sent reconegut a nivell internacional i ja està reconegut en universitats dels Estats Units, Austràlia i Amèrica del Sud on ofereixen la titulació oficial en Permacultura.

Fonts: Part de l’article conté informació extreta del llibre “L’Essència de la Permacultura”, de David Holmgren, i de l’article “Què és la permacultura?” De Zoe Costa del Forcallo.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy