Nodrint-nos d’experiències sobre plàstics a la mar i el sistema de retorn d’envasos

Amics de la Terra participa al debat internacional sobre la problemàtica dels plàstics a la mar i visita el sistema de retorn d’envasos

Aquests últims dies, tècnics d’Amics de la Terra varen participar en trobades internacionals per buscar solucions pels envasos i plàstics i per introduir millores a la llei Balear de residus, actualment en procés de participació pública.

La setmana passada, dos tècnics d’Amics de la Terra van viatjar per observar in situ el sistema de dipòsit i retorn d’envasos (SDDR), que funciona a Alemanya i altres països i evita en gran mesura l’abandonament d’envasos en l’entorn urbà i natural. Per altra banda, s’han reunit a Marràqueix amb 20 entitats de països del Mediterrani, organitzat per “Zero Waste Europa”.

El motiu d’aquests viatges va ser la cerca de noves solucions i compartir experiències, a més de aprofundir en la problemàtica de la contaminació marina amb plàstics i valorar l’aplicació a les Illes Balears de possibles solucions.

La diversitat cultural i política de les diferents regions participants, i les diferents realitats pel que fa a la lluita contra la generació de residus, ofereixen la possibilitat de trobar noves eines efectives, que ja funcionen amb èxit a altres països i que podrien incorporar-se com a mesures complementàries a les ja actuals i ineficaces a les nostres illes.

Es va estudiar entre altres temes, l’impacte del sector turístic en la producció de residus que contaminen la mar i s’ha valorat com pioner el nou avantprojecte de llei de residus de les Illes Balears que posa mesures per reduir tot tipus de plàstics d’un sol ús.

Amics de la Terra valora molt positivament la majoria d’articles que integren el nou avantprojecte de la llei balear de residus, a més de la satisfacció de que moltes de les propostes presentades a l’esborrany anterior s’han incorporat al text. En aquests moments està estudiant profundament el text i presentarà noves propostes i esmenes basades en les experiències que els tècnics han tingut a Alemanya i Marràqueix.

És evident que fan falta eines legals per reduir la producció d’articles d’un sol ús a més d’aprofitar al màxim els residus recuperables i així conservar millor els recursos naturals i evitar l’abandonament de residus que acaben contaminant la nostra mar. El context actual a les Balears fa viable comptar amb una llei efectiva que suposaria una eina important per aconseguir aquests objectius. Amics de la Terra anima als nostres polítics a que siguin valents i permetin que la nova legislació sigui un punt d’inflexió a l’alta generació de residus i a fer viable i obligatori altres mesures compatibles a la gestió actual com el SSDR que permet una recuperació del 98% d’envasos, donat que Balears abandona un milió d’envasos al dia, molts dels quals acaben a la mar amb les riuades i altres indrets naturals.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy