Les falses solucions i els interessos empresarials podrien impedir un acord just

Delegacions de tot el món es reuneixen durant aquestes dues setmanes a Doha, Catar, per continuar amb les negociacions anuals de Nacions Unides sobre canvi climàtic. Amics de la Terra Internacional mostra la seva preocupació per l’estancament dels acords i insta als països industrialitzats a prendre la iniciativa per aturar el canvi climàtic i evitar els pitjors impactes de l’escalfament global.

Les negociacions sobre canvi climàtic de la ONU, que van començar fa 20 anys, han avançat molt poc. En aquest temps no només no s’han aconseguit mesures concretes per frenar el canvi climàtic, sinó que els acords estan experimentant una forta reculada. El text sobre el qual es treballa en aquests moments es llançarà al 2015 i probablement no entrarà en vigor fins al 2020. En la mateixa línia, alguns governs industrialitzats busquen afeblir el marc de reducció d’emissions de CO2 a tots els nivells a través del suport i la implementació de falses solucions com la compensació d’emissions, exemple de mecanisme que és utilitzat com a pedaç per intentar reduir les emissions de gasos. “Les emissions mundials hauran d’aconseguir el seu nivell màxim al voltant del 2015, i començar a disminuir de forma immediata si volem tenir possibilitats d’evitar els impactes més greus del canvi climàtic. Els governs de tot el món tenen a les seves mans la possibilitat de reconduir la situació abans que el Planeta entri en processos interns irreversibles que podran causar una destrucció i un sofriment sense precedents” declara Hector de Prado, responsable de l’àrea de Canvi Climàtic d’Amics de la Terra. Sarah-Jayne Clifton, coordinadora internacional del programa Justícia Climàtica d’Amics de la Terra Internacional, va afirmar que: “l’hecatombe provocada per l’huracà Sandy o les inundacions devastadores a Nigèria són efectes cada vegada més freqüents del canvi climàtic.

Les emissions de diòxid de carboni han aconseguit un nivell rècord. En aquests moments, ens encaminem cap als 6 graus, una temperatura que pot provocar grans desastres per tot el planeta. Lamentablement, els països industrialitzats, encapçalats per Estats Units, estan desmantellant el marc internacional, en lloc de prendre mesures justes i urgents.

No és cap novetat que la majoria dels governs continui recolzant i promovent unes polítiques que acceleren la crisi climàtica, des de l’extracció de combustibles fòssils com el petroli i el gas, fins al comerç de carboni, els agrocombustibles, l’agricultura industrial a gran escala o les plantacions de ‘deserts verds’”. Estats Units, Austràlia, Canadà i Japó continuen sent els principals actors que impedeixen qualsevol progrés durant la Cimera de l’ONU. Per la seva banda, Europa es va comprometre a un objectiu de reducció d’emissions, no obstant això al contrari del que pogués semblar, aquest objectiu segueix permetent l’augment de les mateixes. A més, el vell continent segueix promovent l’expansió del comerç de carboni, una cortina de fum que beneficia exclusivament a les grans empreses i a les elits financeres. Les falses solucions semblen estar a l’ordre del dia, i són de les poques mesures que convencen a gran part dels països que participen en les negociacions. Mentrestant, els Governs fan cas omís de les veus de la gent que resisteix a la imposició de projectes que acceleren el canvi climàtic, provoquen l’acaparament de terres, el desplaçament de les comunitats i la destrucció ambiental.

Amics de la Terra Internacional exigeix als governs que, d’una vegada per totes, avancin de forma urgent per aconseguir un acord just i ambiciós: reducció d’emissions d’acord amb la ciència i l’equitat; finançament públic adequat per a l’adaptació al canvi climàtic dels països més vulnerables; transferència de tecnologia, i posar fi al comerç de carboni. Totes aquestes mesures són necessàries per avançar cap a la transformació de les nostres economies, per promoure alternatives reals d’energies renovables i de sobirania alimentària i per reduir les emissions al mateix temps que es millora la salut i el benestar de tots

. El temps s’acaba. Tret que s’aconsegueixi una acció urgent, els governs perdran la confiança de la societat per no ser capaços, un cop més, de prendre mesures que protegeixin els interessos de la gent i del medi ambient.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy