Finalitza la Cimera de Canvi Climàtic a Doha

Amics de la Terra acusa als governs dels països industrialitzats de bloquejar l’acció efectiva per frenar la crisi climàtica a la Cimera de l’ONU a Qatar. Malgrat la decisió per part de l’organització d’allargar un dia la divuitena Conferència de les Parts, aquestes no han aconseguit cap avanç substancial.

Les negociacions de Doha han culminat amb un document buit. Malgrat els titulars oficials de Nacions Unides, la negociació ha tornat a ser un fracàs global: no s’ha aconseguit definir les bases per aconseguir un avanç real de reducció d’emissions d’acord amb les recomanacions de la ciència, i per si no fos poc, els països industrialitzats, principals causants del fenomen, s’han compromès amb un finançament minúscul per millorar la capacitat d’adaptació al canvi climàtic dels països més vulnerables.

Les culpes de nou recauen sobre els països del Nord, principalment sobre els EEUU. L’administració d’Obama està aconseguint desmantellar el marc de les negociacions de canvi climàtic de Nacions Unides amb el suport d’altres estats industrialitzats i d’algunes èlits del Sud. Aquest bloc està paralitzant qualsevol acord, forçant que en un mitjà i llarg termini tothom pagui el preu de la seva inacció.

Hector de Prado, responsable de l’àrea de canvi climàtic i energia, d’Amigos de la Tierra anuncia: “Exigim justícia per a aquells que ja estan vivint en primera persona els pitjors impactes de la crisi climàtica, una crisi que han causat els països industrialitzats. Vista la incapacitat dels nostres representants per aconseguir una solució global, l’única esperança resideix en la gent. La ciutadania ha d’exigir que en el seu marc estatal s’implementin mesures reals de reducció i obligar als seus representants polítics al fet que compleixin amb els compromisos adquirits. Si seguim esperant, quan es cristal·litzi el desitjat acord internacional ambiciós, just i vinculant, pot ser ja massa tard”. En aquest sentit, Amics de la Terra segueix impulsant una campanya d’acció política per a la redacció d’una llei de canvi climàtic a nivell autonòmic i estatal.

A grans trets, la lectura de l’acord posat sobre la taula revela els següents punts:

Dipti Bhatnagar, d’Amics de la Terra Internacional va afegir que “treballant colze a colze, algunes comunitats locals estan aconseguint rebutjar els combustibles fòssils, fundant cooperatives d’energies renovables, transformant els sistemes alimentaris i protegint el patrimoni natural dels interessos corporatius de les multinacionals.

Només les solucions que posin a la gent i al planeta en el centre de l’equació serviran per arreglar el desajust climàtic actual i aconseguir així justícia climàtica”.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy