Amics de la Terra Mallorca recolza un futur sense carbó a Balears

Amics de la Terra Mallorca demana un calendari de tancament d’Es Murterar

Amics de la Terra Mallorca sol·licita a la companyia energètica Endesa un calendari de tancament de la central d’Es Murterar, seguint els passos de la plataforma “Un Futur sense Carbó” que avui mateix en un comunicat ha sol·licitat una major transparència per al tancament de les centrals tèrmiques de l’empresa.

Si bé la Ministra Teresa Ribera ja ha declarat de forma pública que creu que “el carbó té poc futur” i la seva intenció de dur a terme una transició energètica cap a un escenari de futur on dominin les energies renovables per poder complir amb els objectius de l’Acord de París i de la UE; aquesta setmana s’ha publicat la decisió de salvar del tancament a algunes centrals tèrmiques, amb arguments de garantia de subministrament, per al cas de Menorca i Canàries.

En el cas de Menorca, ho justifiquen pel lamentable fet que en l’actualitat aquesta illa és un sistema aïllat a causa que el cable d’enllaç amb Mallorca està fora de servei per deixadesa, la qual cosa hauria d’atribuir-se als anteriors gestors del Ministeri i a Red Eléctrica d’Espanya. En conseqüència, la ciutadania de les illes no només sofrirà la prorrogació de la vida de la central tèrmica de Maó després de realitzar les corresponents inversions en correccions ambientals, sinó que també sofrirà el sobrecost del nou enllaç, que trigarà anys.

Amics de la Terra Mallorca recorda que, per a la central d’Es Murterar, en Alcúdia, s’ha sol·licitat el tancament dels Grups I i II per 2020.

Aquest tancament, que no afectaria la seguretat de subministrament de les illes, va ser previst en 2017 pel Govern Balear com a part de la seva Llei regional de Canvi Climàtic i Transició Energètica i bloquejat per l’anterior Govern Central.

Amb el nou clima polític, favorable a la transició a energies netes, el tancament d’aquests grups d’Es Murterar hauria de dur-se a terme per l’1 de gener de 2020, data en la qual finalitza l’excepció al límit d’emissions de la DEI de petita xarxa aïllada en la qual la central està inclosa. D’altra banda, per als Grups III i IV es deuria al seu torn engegar un pla de tancament ordenat de cara a 2025 com a data màxima.

Les organitzacions espanyoles que formen part de la Plataforma*, entre les quals està Amics de la Terra Espanya, federació sota la qual s’inclou Amics de la Terra Mallorca, han requerit a Endesa que aclareixi la seva postura respecte a les centrals de carbó després del canvi en la política energètica impulsada pel nou Govern. També sol·liciten a l’empresa que no inverteixi més en elles.

Han recordat a la companyia que la seva aposta pel carbó és un risc per a la seva estratègia de negoci per la seva escassa rendibilitat i futur, i que totes les centrals haurien de tancar a Espanya a tot tardar en 2025.

A més, sol·liciten major transparència a la companyia sobre els seus plans i que es tingui en compte que el tancament de les centrals ha d’anar acompanyat d’un pla de transició justa per a les comarques afectades per aquests tancaments.

*Un Futur Sense Carbó és una xarxa espanyola d’organitzacions integrada en la plataforma Europe Beyond Coal, una aliança d’organitzacions de la societat civil treballant per accelerar el tancament de mines de carbó i centrals tèrmiques, evitar la construcció de nous projectes de carbó, i impulsar una transició justa cap a un escenari d’energia renovable i eficiència energètica.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy