Amics de la Terra Mallorca participa en un projecte nacional de compostatge contra el canvi climàtic

Si per a qualsevol regió és necessari un model de gestió de residus basat en el “residu zero“, per a una illa com Mallorca, amb territori i recursos naturals limitats i amb una pressió turística sobre els mateixos molt significativa, és encara més urgent.

Gràcies a la participació d’Amics de la Terra Mallorca en aquest projecte, els municipis de Bunyola i Sóller estaran inclosos en un projecte d’anàlisi del compost a escala nacional.

Pel cas de Bunyola, el projecte s’ha desenvolupat en un terreny agrícola de la zona d’Es Racó, un lloc de bancals agrícoles; i pel cas de Sóller, a la localitat de Biniaraix, en una horta d’arbres fruiters i cítrics.

Tots dos propietaris particulars van aplicar compost procedent de les instal·lacions de l’empresa concessionària del Consell Insular de Mallorca (TIRME), als afores de Palma. En aquesta planta de metanització, la fracció orgànica de recollida selectiva municipal, juntament amb els llots de depuradora es digereix anaeróbicament. El compostatge es realitza a posteriori sobre el material resultant d’aquest procés, després de deshidratar-li, afegir-li restos de podes i estabilitzar-lo aeròbicament.

 

Per tant, és un Compost tipus B (contingut mitjà en metalls pesats autoritzats a causa dels llots de depuradora), que es pot usar en agricultura i jardineria, sempre que no siguin de Certificació Ecològica.

EL PROJECTE:

Les dades de Mallorca, es sumen així, a mitja dotzena de regions més en l’àmbit nacional, gràcies al projecte “Aplicació de compost procedent de residus municipals a sòls agrícoles i pastures“, finançat per la Fundación Biodiversidad, i coordinat per Amigos de la Tierra España, i el seu objectiu és posar de manifest els beneficis de l’ús de compost en l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Destaquem també que en aquest projecte hi col·labora el Departament d’Edafologia de la Universitat de Santiago per a les analítiques, i que és el primer estudi a Espanya que agrupa l’anàlisi de compost i la seva aplicació, per a conèixer la seva contribució en l’adaptació al canvi climátic.

Al total del projecte s’analitzaran un total de 24 sòls diferents, des d’horts i vinyes, fins a dehesas de pasturatge, de territoris amb condicions i característiques tan diferents com Balears, Galícia, Madrid, La Rioja i Aragó.

El diferent origen del compost aplicat en aquestes regions també llançarà dades interessants, ja que hi ha 19 fonts, des del resultant de compostatge comunitari, domèstic, municipal, fins al de planta de metanització.

Després d’analitzar por separat la qualitat del compost abans d’aplicar-lo als sòls triats, i després de 6 mesos de contacte entre tots dos, ara llega el moment de recollir la mostra d’aquests sòls. Malgrat ser un termini molt curt com per a apreciar-se tots els beneficis de l’aplicació del compost, esperem que l’anàlisi final d’aquests sòls en el mes pròxim ens permeti conèixer efectes sobre la seva estructura, millores en l’adaptació i resiliència enfront de canvis de temperatura i disminució de la disponibilitat d’aigua.

BENEFICIS:

Pel cas de Mallorca, l’ús d’una bona quantitat de compost, en la zona agrícola de Bunyola i en l’horta de Sóller, millorarà considerablement les característiques del sòl. A més evita la necessitat d’usar fertilitzant químics i pesticides, estalviant, també, bastant aigua de reg. El compost garanteix a les plantes una reserva de substàncies nutritives; afavoreix l’absorció i retenció d’aigua; facilita la circulació de l’aire i limita els canvis bruscos tant de temperatura com d’humitat.
Això farà que els productes conreats siguin més sans i que la forma de conrear-los sigui més respectuosa amb el medi ambient.
Els resultats obtinguts ens ajudaran a tenir una visió més objectiva dels models centralitzats en l’obtenció de compost de qualitat.

Aquesta investigació compta amb el suport del Ministerio para la Transición Ecológica a través de la Fundación Biodiversidad i està coordinat a l’àmbit estatal per Amigos de la Tierra España.

Pots llegir més sobre el projecte aquí:

https://www.tierra.org/los-beneficios-del-compostaje-frente-al-cambio-climatico/

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy