En el dia del Medi Ambient desmitifiquem l’agricultura industrial i demanem més producció i consum local

Avui, 5 de juny Dia Mundial de Medi ambient, Amics de la Terra Mallorca denuncia el dany ambiental i social que provoca l’agricultura industrial, i desmenteix els mites sobre la producció d’aliments i la lluita contra la fam.

També proposa que es retorni la producció d’aliments als agricultors locals de manera que s’augmenti l’autoconsum actual a Mallorca, diversificant així l’economia balear basada ara en el monocultiu del turisme.

Amics de la Terra acaba de publicar un informe en el qual demostra que, després de quatre dècades de proves científiques, l’agricultura agroecològica (sistemes agrícoles sostenibles) és la resposta més efectiva per combatre els reptes ambientals que amenacen al proveïment d’aliments: el canvi climàtic, l’erosió del sòl, l’escassetat d’aigua o la pèrdua de biodiversitat.

Les recerques recopilades en l’informe, “Conreant per al futur”, desmenteixen els mites associats a l’agricultura industrial i demostren que la fam no és un problema de producció d’aliments, sinó d’un accés desigual a la terra i altres recursos i el repartiment d’aliments.

L’agroecologia és la solució per alimentar a la població avui i en el futur

No podrem continuar produint aliments en el futur sense cuidar els nostres sòls, aigua i biodiversitat. L’agroecologia és capaç d’alimentar el món sense arruinar aquests recursos naturals tan valuosos, per això és urgent posar fre a l’agricultura industrial i promocionar una agricultura respectuosa amb el medi ambient i amb la nostra salut.

Després de diverses dècades d’industrialització desenfrenada de l’agricultura l’evidència sobre els impactes ambientals que genera és aclaparant. L’agricultura industrial és responsable del 70% de la desforestació a Amèrica Llatina i un dels principals motors de canvi climàtic. Només durant el S. XX es va perdre el 75% de les varietats conreades i actualment el 20% de les races ramaderes està en perill d’extinció.

A Mallorca la població activa agrària i cultius estan disminuint

Mallorca s’autoabasteix d’aliments en un 25%, és a dir que el 25% són productes produïts a la illa i el 75% restants vénen de fora. No fa tants anys enrere que estàvem en un 70% d’autoproducció. Però en els últims 7 – 8 anys han desaparegut la meitat dels agricultors i s’ha perdut unes 12.000 Ha de conreu. El cens ramader s’ha reduït un 28% en els últims 10 anys també.

Actualment 6.000 productors primaris i 4.488 persones treballen en la indústria agroalimentària. Sense cap dubte podríem millorar molt la nostra capacitat de producció i sobirania alimentària diversificant al mateix temps el monocultiu del turisme. Això significaria donar més oportunitats laborals a moltes altres persones i diversificar l’economia local, que bona falta ens fa.

El dissabbte, 3 de maig, Amics de la Terra va sortir al carrer a demanar més consum local i ecològic amb una fotoacció en la Diada de Medi ambient al carrer Blanquerna.


Informe complet “Conreant per al futur” https://www.amicsdelaterra.org/es/cultivando-para-el-futuro/ .
Informes que corroboren els impactes ambientals esmentats http://www.fao.org/docrep/012/a1250s/a1250s.pdf , http://www.fao.org/news/story/es/item/46805/icode /

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies