El Reciclatge no és suficient per aconseguir una economia circular

Ja s’ha tornat habitual escoltar converses al carrer o en qualsevol lloc, en les quals reciclar s’ha convertit en sinònim de protegir el medi ambient, una dicotomia molt matizable, en realitat.

Aquest error no és espontani. Les campanyes de sensibilització sobre aquest tema, gairebé des del seu origen, han transmès el concepte que separar els residus a casa és reciclar. Però no és així. De fet, un percentatge dels residus separats, si no entren al mercat de materials acaben en abocador o incineradora. S’ha invertit tal quantitat de recursos econòmics en campanyes de comunicació sobre el “reciclatge” que la gran majoria de la gent pensa que el millor que pots fer pel planeta és reciclar.

No obstant això, per molt que es recicli, que es millori la recollida, que s’incrementi la qualitat dels materials reciclats, que s’incorporin al mercat, etc., si la demanda segueix la progressió actual, no solament es perpetuarà l’espoliació actual dels recursos naturals, sinó que augmentarà.

Per descomptat el reciclatge és una opció excel·lent quan un producte s’ha convertit en residu i no es pot aplicar cap altra opció anterior com la reducció i la preparació per a la reutilització. No obstant això, la dinàmica actual ha centrat tots els seus esforços en el reciclatge, deixant totalment oblidats aquests dos primers passos, marcats com a preferents en la jerarquia de gestió de residus. De fet, el Paquet d’Economia Circular tan discutit, i actualment retirat per l’actual Comissió Europea, amb el suposat propòsit de treure un més ambiciós, també centrava els seus objectius principals en el reciclatge, oblidant els passos previs.

Pots veure el article sencer sobre l’informe aquí

Fins al moment, com a ciutadania el més senzill és seguir separant per reciclar. Per descomptat s’ha de seguir fent, i cada vegada millor. Però comencem pel principi, la reducció. Hem d’exigir la reducció en l’ús dels nostres recursos mitjançant compra a orri, preparació per a la reutilització, compra de segona mà i ús de productes duradors, desmuntables i reparables.


Si vols informar-te més, pots veure l’informe complet, Reducció de residus: el reciclatge no és suficient per aconseguir l’economia circular

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies