Search
Close this search box.

El Dia de la Terra reclamem un impuls a les comunitats energètiques

-En el Dia de la Terra, la federació ecologista Amics de la Terra, fem una crida al Govern de l’Estat espanyol per a establir unes polítiques que afavoreixin l’energia comunitària.

-Les comunitats energètiques són clau per a fer front a la crisi climàtica, la dependència energètica, així com als preus desorbitats en la factura de la llum.

-La transposició de la directiva d’energies renovables ha d’incloure objectius vinculants de participació ciutadana en el desplegament d’aquestes energies.

Avui 22 d’abril, Dia de la Terra, reclamem a les administracions públiques unes polítiques que impulsin les comunitats energètiques i les situïn com a eina clau en la lluita enfront del canvi climàtic.

La crisi climàtica és el problema més greu al qual s’enfronta la humanitat, encara que les crisis com la pandèmia o la guerra d’Ucraïna l’han relegat a últims llocs. Les situacions actuals enteses com a urgents estan deixant de costat les mesures que es requereixen per a abordar l’emergència climàtica i ecosocial; mesures que al seu torn serien imprescindibles per a fer front a les conseqüències ocasionades per la pandèmia i el conflicte bèl·lic a Ucraïna.

En aquest sentit, avançar cap a la sobirania energètica basada en fonts d’energia renovable amb participació ciutadana és un dels objectius principals i el camí a seguir. D’aquesta manera, no sols es reduirien les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle amb la implantació d’energies renovables, sinó que es fomentaria la independència energètica de l’Estat, els preus es mantindrien estables i es promouria la justícia social i ambiental.

Enguany el Dia de la Terra té com a tema central “Inverteix en el nostre planeta“. Per això destaquem la necessitat de fer un gir de 180° al model econòmic curtterminista i fa una crida clara al Govern central, així com a les administracions locals perquè inverteixin en les comunitats energètiques, i en un sistema que vetlli pels límits naturals del planeta. Les comunitats energètiques només portaran avantatges ambientals i socials, amb una forta contribució a trencar barreres com la pobresa energètica, cada vegada més apressant en el territori.

Ara mateix el Govern ha de bregar amb greus problemes ocasionats pel model energètic i de consum actual: des de la crisi climàtica, fins a l’alça dels preus de l’energia, així com la dependència energètica de l’exterior. Prolongar l’addicció al gas i a energies fòssils és contraproduent per al conjunt de la ciutadania i el planeta. Les comunitats energètiques són la clau per a assegurar una transició real i posar fi a gran part d’aquests conflictes.

La ciència adverteix de la necessitat de limitar l’escalfament global per sota de l’1,5 °C de temperatura per a evitar els pitjors impactes del canvi climàtic, no obstant això, els plans nacionals ens porten als 3 °C i, en concret, els plans d’Espanya estan molt lluny de complir amb els objectius. D’altra banda, una planificació inexistent i la falta de participació ciutadana en la implantació d’energies renovables a nivell estatal està desencadenant la instal·lació de megaparcs sense una ordenació territorial planificada que compti amb instruments de protecció vinculants tant ambientals com socials, la qual cosa està ocasionant una forta oposició ciutadana. És palès la necessitat d’un canvi de paradigma en el sistema energètic, on la ciutadania exerceixi un paper central.

La directiva de la UE sobre energies renovables (REDII), que es va aprovar en 2019, reconeix el paper de la ciutadania com a protagonista en la transició energètica a través de les comunitats energètiques, i amb això la seva participació en el desplegament de les renovables. Tanmateix, el Govern de l’Estat espanyol encara no ha transposat la directiva, obstaculitzant el desenvolupament de l’energia comunitària mancant una bona definició de la mateixa i instruments concordes per a impulsar-la. A més d’establir objectius vinculants d’instal·lació de renovables, és imprescindible fixar objectius, també obligatoris, en termes de participació i democratització.

Mentre les grans empreses es beneficien de la transició energètica s’està desaprofitant l’enorme potencial de l’energia comunitària per a generar energia elèctrica neta i pròxima, i crear ocupació local. Es podria cobrir el 100% de la demanda elèctrica dels sectors domèstic i terciari en 2030. Ara és el moment que el Govern transposi la directiva i estableixi mesures que fomentin l’energia comunitària i reconegui el paper de la ciutadania com a agent protagonista en la transició energètica.

[vídeo] Passa a l’acció climàtica i anima’t a posar en marxa una Comunitat Energètica, a Mallorca!

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.