Dia de la Lluita Pagesa: reivindiquem la importància del sector agrari i ramader en temps d’emergència sanitària

• Amb motiu de la celebració internacional del Dia de la Lluita Pagesa, 17 d’abril, des d’Amics de la Terra reivindiquem la importància de les persones que ens alimenten, sumant-nos a la campanya #SOSCampesinado.

• Exigim al Govern que garanteixi la continuïtat de la venda directa, així com l’autoproducció als horts.

La crisi de la COVID-19 ha posat en relleu el valor de les persones que treballen la terra per a produir els aliments que diàriament consumeix la població. Des d’Amics de la Terra volem aprofitar aquest dia i ajudar a visibilitzar més que mai la necessitat de donar suport a una agricultura i ramaderia local i agroecològica.

El tancament generalitzat dels mercats alimentaris, causat per una interpretació excessivament restrictiva de molts governs locals i autonòmics sobre les directrius decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia, està generant costos inassumibles als productors i productores locals. Aquesta situació, tal com comentàvem fa uns dies AQUÍ, està afectant profundament les seves maneres de vida, a més d’estar incrementant el desaprofitament alimentari per la impossibilitat de donar sortida als seus productes, i, cosa que és més greu, no estan arribant aliments frescos i saludables a la ciutadania.

Des d’aquesta entitat ecologista i des de la nostra coordinadora estatal Amigos de la Tierra España, exigim al Ministeri d’Agricultura i Alimentació, Ministeri de Sanitat i Ministeri de Consum que aclareixin les instruccions posades en marxa en l’estat d’alarma davant la pandèmia de la COVID-19. És necessari garantir que els mercats de proximitat, els circuits curts de comercialització i la producció d’autoproveïment puguin continuar celebrant-se en totes les Comunitats Autònomes. Això ja succeeix a les Illes Balears, a través de la venda directa d’aliments, així com a Galícia, on continuen permetent-se els desplaçaments a horts i finques d’autoproducció i consum d’aliments.

Els canals de venda directa faciliten l’accés a la ciutadania a béns de primera necessitat (la producció de la qual, circulació i proveïment estan protegides expressament per l’estat d’alarma), ja que compten amb condicions òptimes de seguretat i higiene, que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat.

La resposta en l’estat d’alarma enfront de la pandèmia COVID-19 ha de servir per a apostar per un model alimentari just, saludable i sostenible mediambientalment, que posi en el centre a les persones que produeixen els aliments i a les quals el consumeixen. Per això, demandem a les autoritats públiques que facin un esforç amb la finalitat de mitigar el brutal impacte econòmic que està provocant aquesta crisi en les economies pageses, i apostin per les produccions locals i les ecològiques en la compra pública d’aliments per a proveir hospitals, centres de majors, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments.

L’agricultura, la ramaderia i el sistema alimentari en el seu conjunt són fonamentals per a donar resposta tant a aquesta emergència sanitària, com a l’emergència climàtica, la desertificació, l’esgotament dels aqüífers i a la pèrdua de biodiversitat. En aquest sentit, emplacem al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA, al fet que aprofiti el procés actual d’elaboració del Pla Estratègic Nacional de la Política Agrària Comuna (PAC), per a abordar diverses qüestions inajornables com són:

• Definir un sistema redistributiu que faci costat a petites finques ramaderes i agrícoles, establint criteris que acompanyin a una transició justa i agroecològica del sector.

• Posar en marxa mesures que fomentin la venda directa i els canals curts de comercialització. Especialment útil en aquest sentit és la compra pública alimentària ecològica i de proximitat, que pot potenciar-se en col·legis, hospitals i altres organismes de gestió pública.

• Utilitzar els recursos públics de distribució alimentària en benefici d’una producció agrària justa i respectuosa amb el medi ambient. Per a això el Ministeri compte amb l’empresa estatal MERCASA, responsable de la Xarxa de MERCAS que proveeix per tota la geografia espanyola.

• Implementar una política fiscal que potenciï el consum de productes alimentaris frescos, enfront dels ultra-processats, especialment es pot incentivar la producció d’aliments ecològics.

• Posar en marxa mecanismes que permetin una regularització dels horaris comercials i la promoció del petit comerç de proximitat.

Rebutjar els tractats comercials que posen en risc la producció i consum d’aliments saludables, sostenibles i de proximitat. En concret és a la seva mà no ratificar l’acord de MERCOSUR que suposarà una competència deslleial en matèria alimentària i generarà números impactes mediambientals i socials.

Des d’Amics de la Terra i la nostra coordinadora estatal, reiterem la petició de coordinació de tots els ministeris vinculats amb la política alimentària, especialment al MAPA, així com el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i el Ministeri de Consum. L’elaboració del nou Pla Estratègic Nacional de la PAC ha de ser un full de ruta que impulsi un sistema alimentari més just i sostenible per a la dècada vinent.

 

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies