Dia de la Terra: reclamem una acció climàtica contundent amb les persones i el planeta en el centre

• La crisi del COVID-19 no pot ser una excusa per a ajornar l’acció climàtica.

• Reclamem mesures eficaces que aturin la deterioració ambiental i social.

• Animem a la ciutadania a sumar-se a l’Acció climàtica el pròxim 24 abril.

En el Dia de la Terra, 22 d’abril, des d’Amics de la Terra reclamem al Govern que estigui a l’altura de la crisi climàtica actual que enfronta la humanitat. La necessitat de prioritzar la urgència sanitària que s’està vivint no pot ser una excusa per a deixar de prendre les mesures indispensables per a una transició ecològica justa, que no sols servirà per a fer front a la crisi ambiental, sinó també a les crisis socials i sanitàries.

La pandèmia s’emmarca en un context de deterioració ambiental i social ocasionat per un model de producció i consum que no té en compte els límits planetaris, el mateix model econòmic que a la mateixa vegada és causa del COVID-19. En conseqüència, destaquem que les mesures per a fer front a aquestes crisis han de basar-se en criteris de justícia social i ecològica.

  • Canviar el sistema, no el clima

La situació actual és una clara demostració de la necessitat local i global de fer un gir de 180° al sistema econòmic imposat. El canvi climàtic segueix el seu curs i la societat continua immersa en una emergència climàtica sense precedents, un context que cap govern pot obviar. Malgrat el retard que ha sofert la pròxima cita climàtica mundial, la COP26 a Glasgow, les decisions a adoptar han de ser urgents i contundents, més encara després de l’evidència del greu impacte que tenen en la població les crisis ocasionades per un model econòmic que deixa de costat a les persones.

L’acció climàtica ha de ser conjunta i sempre posant el focus en els col·lectius més vulnerables. Per tot això, des d’Amics de la Terra i la nostra coordinadora estatal Amigos de la Tierra España, com a part de la Alianza por el Clima, junto a Fridays for Future y 2020 Rebelión por el Clima, convoquem a la ciutadania a una Acció Global pel Clima divendres 24 d’abril a les 22:00 h., amb l’objectiu de reclamar una sortida d’aquesta crisi amb polítiques que posin en el centre el medi ambient i a les persones amb criteris de justícia social.

Davant la crisi sanitària, els governs de tot el món estan demostrant que són capaços d’escoltar a la ciència i actuar de manera coherent amb les necessitats de la població davant situacions extremes. Per aquest motiu no acceptarem cap excusa per a alentir la lluita climàtica, una lluita que ha de tenir com a eix criteris de justícia climàtica, i exigeix que escoltin a la ciutadania i a la ciència.

  • La reducció dràstica d’emissions és indispensable

Si volem transitar cap a un model on les crisi social, ambiental i sanitària, puguin superar-se. És el moment que la classe política i empresarial demostrin el seu compromís per a posar en marxa les polítiques necessàries que facin front a l’augment de temperatura.

Si no s’eleva l’emergència climàtica a tot l’Estat espanyol i la resta del món, es tornarà a caure en els errors ja comesos en la crisi de 2008. El reconeixement públic de la greu situació en la qual es troba el planeta, els éssers vius i ecosistemes, tal com evidencia la comunitat científica a través d’informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES i sobre l’escalfament global d’1,5 °C de l’IPCC, és bàsic per a sortir de les crisis actuals i encaminar-nos cap a una transició ecològica capaç de fer front a les situacions extremes que s’estan vivint i viurem.

Per a aquesta fi exigeixen a l’Estat Espanyol la descarbonització total de l’economia per a 2040; reduir les emissions de CO₂ del 23% actual al 55% per al 2030 respecte a 1990; posar fi als subsidis, exempcions fiscals i altres beneficis dels combustibles fòssils, així com incorporar mesures de reducció d’emissions que abordin sectors com el transport, la ramaderia i sectors industrials.

  • Acció climàtica aquest divendres 24 d’abril

A través d’aquesta acció ciutadana conjunta i el manifest comú, les organitzacions de la societat civil exigeixen polítiques que duguin a terme una reducció dràstica de les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle acompanyades de polítiques socials que prioritzin a les persones i als col·lectius vulnerables, això és, mitjanes de justícia climàtica.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies