Dia de la Terra: demanem més acció per frenar la contaminació de plàstics

EN EL DIA DE LA TERRA, 22 D’ABRIL AMICS DE LA TERRA MALLORCA DEMANA MÉS ACCIÓ PER FRENAR LA CONTAMINACIÓ DE PLÀSTICS

Amb motiu del Dia de la Terra, 22 d’abril, Amics de la Terra posa el focus en la problemàtica ocasionada per la contaminació de plàstics en els ecosistemes marins i terrestres. L’organització ecologista reclama mesures a la indústria i l’administració i demana a la ciutadania que s’uneixi a la seva demanda escollint productes lliures de plàstics.

La contaminació per plàstics és un dels principals problemes ambientals i econòmics d’aquesta dècada, la demanda europea de plàstic ronda els 49 milions de tones a l’any, de les quals el 40%, uns 20 milions tones es destinen a envasos d’usar i tirar (1). Del plàstic d’usar i tirar, a més de no encaixar en l’economia circular, solament es recicla en un 30%. El 70% restant acaba en abocadors, incineradores i abandonats en l’entorn.

L’impacte sobre els oceans ja és evident. Es calcula que cada any s’aboquen al mar 8 milions de tones de plàstics i que, en l’actualitat, ja hi ha 150 milions de tones de plàstic en el mar (2).

Si ens centrem en Mallorca, Amics de la Terra va recollir 95.000 unitats (3) de residus en les neteges que va realitzar solament durant el primer semestre del 2017 (febrer, maig, juny i juliol) en les 12 recollides realitzades en tres platges de Mallorca (és Torà, Peguera; sa Canova, Artà; es Caragol, Santanyí) i dins del projecte Blue Island Med que realitza en col·laboració amb el Consell de Mallorca. D’aquests gairebé cent mil ítems, un 78,2% eren de plàstic, dels quals la majoria microplàstics, i un 14,5% era paper, amb una alta representació de burilles. Malgrat el servei diari de neteges de platges municipals en temporada turística, seguia havent-hi una gran presència de microplàstics. Les persones voluntàries d’Amics de la Terra Mallorca que van realitzar les neteges i caracteritzacions de residus es quedaven atònites de les grans quantitats de microplàstics presents en cada neteja i mateixa zona malgrat fer una recollida exhaustiva d’ells en cada acció. Horroritza pensar com estan els fons marins si el 70% dels plàstics acaba en el fons marí enfront del 15% que arriba a les platges.

Molts dels plàstics que arriben al mar provenen del que arrossega els vessaments quan plou, com s’ha denunciat diverses vegades a la platja de Palma, a causa d’una insuficient neteja i l’incivisme de moltes persones que abandona envasos o usen tovalloletes que tiren al vàter, i la insuficient capacitat de la depuradora quan hi ha pluges torrencials.

La situació és alarmant, ja que si el cicle de producció de plàstic segueix incrementant-se al ritme actual, en 2050 s’hauran quatriplicat les xifres actuals, amb més plàstics que peixos en el mar.

Els usos innecessaris atribuïts a aquest material “d’usar i tirar” són els que estan generant seriosos impactes ambientals, i també econòmics: els costos ambientals ocasionats pels envasos de plàstic s’estimen en 15.000 milions d’euros (4), com assenyala el recent estudi publicat per Amigos de la Tierra i Residuo Cero Europa Al Desnudo. L’estudi, també desmenteix que els envasos de plàstic eviten el malbaratament alimentari, com defensen els productors.

Amics de la Terra Mallorca sol·licita mesures encaminades a la reducció de l’ús de plàstics d’usar i tirar, el foment de materials duradors i reutilitzables, la millora dels sistemes de reciclatge i l’engegada d’incentius que evitin l’abandó, com els sistemes de retorn.

 

Notes:
(1) https://www.tierra.org/wp-content/uploads/2018/04/informe_desperdicio_alimentos_plasticos.pdf
(2) https://www.ellenmacarthurfoundation.org/news/the-new-plastics-economy-rethinking-the-future-of-plastics-infographics
(3) http://www.conselldemallorca.net/?action=news&id_article=30748
(4) https://www.tierra.org/wp-content/uploads/2018/04/informe_desperdicio_alimentos_plasticos.pdf

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies