Menys carn, millor carn: alternatives contra la ramaderia industrial

En l’actualitat, la forma en la qual produïm els nostres aliments requereix gran quantitat de recursos, tant per a la seva fabricació com per al seu transport o embalatge. Dins de la producció d’aliments, la ramaderia industrial i, per tant, el consum de carn, és el sector que genera majors impactes en el medi ambient i en la nostra salut.

Bona part de la carn i derivats que consumim en el nostre dia a dia, es produeix amb ramaderia industrial, la qual cosa ocasiona problemes aquí i als països del Sud.

  • STOP Ramaderia Industrial. Impactes globals del nostre consum:

La ramaderia industrial implica un consum elevat de recursos naturals i greus costos ambientals. L‘alimentació del bestiar, a base de pinsos, en la seva majoria transgènics (soia i blat de moro), és el principal motor de l‘expansió dels monocultius a tot el món (especialment Sud-Amèrica i Àsia) i, per tant, de la desforestació, emprant-se una gran quantitat d’aigua i sòl per a la seva producció.

El 80% de totes les terres agrícoles a escala mundial es destinen a la seva alimentació. Aquest cultiu de grans extensions de terres, no només provoca la desforestació de valuosos ecosistemes (la ramaderia industrial és responsable del 70% de la desforestació en l’Amazones), sinó l‘acaparament de terres i per tant, la privació dels mitjans de vida de milers de persones que en molts casos es veuen obligades a abandonar les seves llars (a Paraguai, 9.000 famílies són desplaçades cada any, per l’expansió de la soia per a produir pinso).

La ramaderia industrial és també una de les principals causants del canvi climàtic: és responsable de 14,5% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle produïdes, una quantitat equivalent a totes les emissions del transport global.

Respecte al maltract animal a la ramaderia industrial, el 87% dels porcs estan tancats a l’interior de naus sobre sòls totalment o parcialment enreixats i mai veuran la llum del sol. La ramaderia industrial es caracteritza per l’amuntegament d’animals en espais molt reduïts on a penes es poden moure. En una dècada el nombre d’animals gairebé s’ha quadruplicat, mentre la superfície per a albergar-los no ha variat.

 

  • Consum de carn, ocupació i salut en Espanya:

A Espanya, les macro-explotacions ramaderes han augmentat exponencialment afectant petits municipis principalment per la contaminació d’aigua i sòls. Això deixa a la població sense aigua potable i converteix les seves terres en terrenys impracticables per a l’agricultura.

A més, la ramaderia industrial substitueix a petites granges familiars que produeixen de forma més respectuosa amb l’entorn i els animals, i fixen població en el medi rural.

La ramaderia industrial és una de les causes de sobreexplotació d’aqüífers. Per a produir un quilo de carn de boví es necessiten 15.000 litres d’aigua. La mateixa quantitat d’aigua que utilitza una persona en 100 dies. Per a produir un quilo de llenties només necessitem 5.000 litres.

La ramaderia industrial també provoca una destrucció d’ocupació i contribueix a la despoblació rural. En l’actualitat proliferen les explotacions industrials, amb milers d’animals tancats en naus, i baixíssims costos de producció a costa del medi ambient, la salut i l’ocupació. Entre 1999 i 2013 van desaparèixer 128.000 granges familiars a Espanya, un 71% del total.

142 municipis de Catalunya tenen problemes amb l’aigua potable a causa de la contaminació causada pels purins, els excrements de la cabana porcina. La terra només és capaç d’absorbir un 9% d’aquests purins, per la qual cosa el 91% restant contamina l’aire, la terra i els recursos hídrics.

Apart d’aquests problemes de contaminació d’aigua i sòls, la ramaderia industrial provoca problemes per a la nostra salut. A Espanya s’usen quatre vegades més antibiòtics que a Alemanya i deu vegades més que a Dinamarca per a produir un quilo de carn. L’abús d’antibiòtics en la ramaderia industrial és la principal causa de l’augment de les resistències microbianes en les persones. Cada any moren a Europa 25.000 persones perquè molts antibiòtics ja no són eficaços.

 

  • Hi ha alternatives: menys carn, millor carn.

Redueix el teu consum de carn i tria una ramaderia ecològica.

Una ramaderia a petita escala amb un gran valor ambiental i social, que genera ocupació en el medi rural, contribueix al bon estat dels ecosistemes i millora la teva salut.

Fins avui, la Política Agrària Comuna europea ha fomentat l’expansió de la ramaderia industrial i, per tant, els seus impactes: però podem donar-li la volta i exigir que doni suport a una ramaderia a petita escala i l’accés a aliments sans i respectuosos amb el medi ambient.

Beneficis de la ramaderia extensiva i agroecològica:

• Manté els nostres ecosistemes sans i vius
• Contribueix a la lluita enfront del canvi climàtic
• Ajuda a prevenir els incendis forestals
• Afavoreix l’ocupació en el medi rural
• Respecta el benestar animal
• És més sana per a tu i la teva família

 

 

  • Què pots fer tu? Vegetalitza la teva dieta. Consumeix menys carn i millor carn!

1. Menys carn: redueix el teu consum de carn, ous i làctics
Per a portar una dieta saludable, respectuosa amb el mitjà i més justa, és inevitable comptar amb una alimentació més rica en verdures, fruites, cereals, llegums…
Sabies que els llegums aporten un 20% de proteïnes, igual que la carn?

2. Millor carn: tria carn d’un proveïdor local i ètic
Si és ecològic millor: pots trobar productors de venda directa i comerços de Mallorca aquí

També pots contactar amb APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca)

3. Denúncia les macro-explotacions i empreses al costat de les plataformes ciutadanes «Stop Ramaderia Industrial». Entra en Stopganadariaindustrial.org

4. Uneix-te a nosaltres per a reivindicar unes polítiques acords als límits del planeta.

5. Participa amb nosaltres en les activitats d’aquesta campanya:

– Tenim una exposició disponible per a préstec a centres educatius i entitats.

Durant el maig aquesta exposició estarà:

 

 

 

Finalment, aprofitem per informar-vos que podeu trobar aquí els resultats de l’enquesta sobre el consum de carn que es va fer a nivell estatal des d’Amigos de la Tierra España, i a la qual, Amics de la Terra Mallorca va contribuir amb entrevistes telefòniques i personals (a esdeveniments com el Dia d’Acció per una Bona Alimentació a Alaró, i la Setmana Sostenible i saludable de la UIB el Dia Sense Carn).

També pots trobar més informació a l’àrea d‘Alimentació i agricultura de la nostra web i encara més extensa a la d‘Amigos de la Tierra Espanya.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy