La Plataforma NO al TTIP Mallorca força l’entrada en campanya del TTIP, CETA i TISA

23 de juny 2016

Des de la Plataforma No al TTIP Mallorca sempre hem assenyalat l’opacitat i el secretisme que envolten les negociacions dels tractats TTIP, CETA i TISA, i que si s’aproven afectaran directament a tots els estats i ciutadans membres de la UE. A més, aquests tractats han estat molt absents en el panorama polític i mediàtic espanyol.

En la present campanya electoral per als comicis del pròxim 26 de juny, la Plataforma Estatal No al TTIP s’ha proposat introduir el debat sobre els tractats comercials i posicionar els partits polítics; i en bona mesura ho ha aconseguit. Des de la plataforma de Mallorca hem contribuït a aquest esforç presentant un qüestionari de 8 preguntes molt concretes a alguns partits polítics de Balears (no a tots).

També hem pres de referència la tramitació de la Proposició No de Llei presentada en el Parlament de les Illes Balears en contra del TTIP, CETA i TISA (a la que votaren a favor PSIB-PSOE, Podem, Més i Gent X Formentera; i també el PI en 7 dels 8 punts). En el cas d’Esquerra Unida, no van poder mostrar la seva posició davant l’esmentada PNL, ja que no tenen representació parlamentària. Ciutadans, en canvi, sí que la té, però no té presència en la comissió parlamentària que ho va tractar.

S’ha enviat el qüestionari als següents partits:

Hem de dir que al partit Proposta per les Illes (PI) no li ha arribat el qüestionari a temps i forma per un error de comunicació de la Plataforma i per això demanam disculpes.

La postura de la Plataforma No al TTIP Mallorca és de rebuig frontal als tractats TTIP, CETA i TISA. Les preguntes formulades proposen als partits polítics accions concretes de control o de rebuig a aquests tractats, de manera que un SÍ rotund és la resposta que més aplaudim des de la Plataforma i un NO rotund seria la resposta menys favorable, ja que advoca per l’aprovació dels tractats.

RESPOSTES AL QÜESTIONARI PRESENTAT PER LA PLATAFORMA No al TTIP:

Les conclusions a què arribam si interpretam les respostes dels diferents partits són les següents:

El PP es mostra favorable al TTIP, i en gereral als tractats de lliure comerç i inversions. Defensa els seus efectes positius i les tesis oficials, sostingudes en determinats estudis d’impacte que la Plataforma considera parcials.

Ciutadans no es defineix, encara que la seva defensa de tesis liberals encaixa amb els principis dels tractats TTIP, CETA i TISA.

El PSIB-PSOE es mostra favorable als acords TTIP, CETA i TISA, encara que considera que l’actual contingut pot ser lesiu per als drets individuals, col·lectius i mediambientals. És favorable a la negociació per millorar el contingut. És favorable a substituir els tribunals ISDS per tribunals ICS. No és favorable a un referèndum vinculant, sinó a donar comptes des del Govern de l’Estat a les Corts referent a les negociacions i ratificacions dels acords TTIP, CETA i TISA.

Podem, Més i Esquerra Unida comparteixen una oposició frontal als acords TTIP, CETA i TISA. Són favorables a la suspensió de les negociacions. La diferència principal radica en què Esquerra Unida no defensa un referèndum vinculant, encara que faria campanya contra el TTIP, CETA i TISA en cas de celebrar-se.

Gent X Formentera comparteix una postura semblant a Podem i Més, encara que no ha respost al qüestionari per les raons abans exposades.

Aprofitam per reclamar la creació per part del Govern Balear d’una Comissió d’Estudi dels possibles impactes del TTIP, CETA i TISA a les Illes Balears. Aquesta Comissió és un mandat de la PNL que està tramitant el Parlament. Solament amb estudis fiables podem valorar les conseqüències de la ratificació d’aquests acords comercials.

La PLATAFORMA NO AL TTIP MALLORCA està integrada per les entitats: AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Assemblea Sobiranista de Mallorca, Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS, Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA SOCIALISTA DE LES ILLES BALEARS (PSIB-PSOE), ESQUERRA UNIDA Illes Balears, FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), GREENPEACE, JUBILATS PER MALLORCA, La Defensa, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S’ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy