Estudiants de secundària i Amics de la Terra parodien en un vídeo l’immobilisme enfront del canvi climàtic

– Presentem el vídeo “Ya si eso, mañana

– L’alumnat ha estat tant guionista com actor, amb el suport tècnic d’Amics de la Terra.

– Aquesta campanya estiuenca d’estudiants i ecologistes, vol deixar clar que no hi ha vacances en la lluita contra el canvi climàtic.

L’alumnat del CEPA Camp Rodó i de l’IES Llucmajor, els dos centres educatius on Amics de la Terra Mallorca ha desenvolupat el projecte de „Dependència del petroli i els seus impactes“, presenta un nou vídeo com a campanya estiuenca de conscienciació, en col·laboració amb la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears.

En aquesta ocasió, l’alumnat ha volgut triar un estil comunicatiu molt diferent del que ens havíem acostumat en treballs similars anteriors. Mitjançant els tallers participatius d’Amics de la Terra, van anar definint la temàtica i el to del vídeo.

Van decidir que, per a un major impacte, utilitzarien la paròdia, la ironia i l’humor, creant una primera part que suscités la polèmica i provoqués a l’espectador, i una segona part en la qual es tornaria a la realitat, animant a la mobilització d’estudiants i ciutadania, en la lluita contra el canvi climàtic i en favor de la justícia climàtica. El vídeo coincideix amb el moment en què hi ha un moviment estudiantil a escala mundial demanant als governs acció urgent contra el canvi climàtic.

L’alumnat no va dubtar a triar algunes de les frases més típiques dels negacionistes del canvi climàtic i dels quals confonen „temps“ amb „clima“ (incloent-hi la famosa frase del „primo de Rajoy“), o dels quals simplifiquen un problema perquè no és visible a l’ull humà (pensant que com els microplàstics gairebé no es veuen, no són un problema seriós).

També van voler tirar d’ironia per a evidenciar la immobilitat de gran part de la societat actual, triant missatges polèmics per a les seves pancartes de la paròdia de manifestació estudiantil del moviment “Ya si eso, mañana”, com a “Viva el CO2”, “Antes yo que el planeta”, etc. L’alumnat va voler fer patent així que la immobilitat és també còmplice de la situació d’emergència climàtica.

El vídeo “Ya si eso, mañana” acaba agraint a l’activista sueca Greta Thunberg que hagi inspirat a tanta gent a nivell mundial en la lluita per la justícia climàtica, terme i concepte que aquest alumnat associarà a partir d’ara amb l’impacte que té la nostra dependència del petroli i estil de vida, no només en l’àmbit local, sinó també als països productors del Sud Global, on precisament també se sofreixen els impactes més greus del canvi climàtic.

Els i les participants del vídeo (uns 140 alumnes, de 7 classes en total), rodat en les últimes setmanes del curs escolar, recorden així que les vacances són únicament un parèntesi (en el qual les emissions contaminants es disparen pel transport) i una preparació de cara a les vagues pel clima que tindran lloc a escala mundial el 20 i el 27 de setembre.

POTS VEURE EL VÍDEO AQUÍ

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy