Es celebra la primera formació en patrimoni natural i cultural de la Serra de Tramuntana per guies de muntanya

Aquest cap de setmana s’ha celebrat un seminari teòric i pràctic per a guies titulats de muntanya organitzat pel Consorci de la Serra de Tramuntana, Amics de la Terra i l’Associació de Tècnics Esportius i Guies de Muntanya de les Illes Balears, finançat pel Consell de Mallorca i la Fundació Federal Alemanya de Medi Ambient (DBU).

Aquesta activitat forma part del projecte pilot “Protegeix la Serra de Tramuntana” que impulsa Amics de la Terra Mallorca, BUND (Amics de la Terra Alemania), BTE i que està finançat per DBU.

El seminari teòric per a guies de muntanya, que va comptar amb la participació de més de 40 persones, es va celebrar dissabte 17 de juny a la finca de Raixa i comptava amb 7 experts ponents que van desenvolupar un programa ben complert i variat per poder conèixer tots els valors naturals i culturals de la Serra, la legislació que li afecta i les tasques que s’hi estan duent a terme per part de l’administració i les entitats per conservar-la.

Amb aquesta formació els guies de muntanya van poder aprofundir els seus coneixements sobre les raons i el fràgil equilibri a la Serra que ha permet obtenir la declaració de la Unesco de Patrimoni de la Humanitat, les amenaces i oportunitats que genera, els personatges il·lustres que han posat en valor la Serra, i la ruta de pedra en sec; les diferents capes de legislació, el PORN, les zones d’exclusió amb flora i fauna destacada, els permisos que cal obtenir per fer activitats esportives i l’estat de conservació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana; flora i fauna present a la Serra, l’alta quantitat d’endemismes i les amenaces de les espècies invasores;  la història per entendre com i perquè s’havien construït els elements etnològics i l’aprofitament dels recursos naturals que fan; la formació i el marc geològic de la Serra, la tipologia de sediments i roques, l’edat i geomorfologia.

Com a cloenda diferents entitats van exposar breument el treball que fan per millorar la conservació de la Serra de Tramuntana, com el GOB amb la Trapa, les iniciatives de Tramuntana XXI, ICTIB amb la custòdia del territori, la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre i Amics de la Terra amb el projecte “Protegeix la Serra”, reforestacions i activitats amb voluntariat.

Diumenge es va fer la part pràctica amb una sortida de camp a la vall de Sóller per conèixer in situ la geologia, flora i fauna de la Serra de Tramuntana.

Els coneixements i continguts recollits al seminari es difondran també als centres de formació de persones que s’estan preparant per a ser guies titulats de muntanya.

Programa jornada guies de muntanya_1-17_complert

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy