El Dia Internacional Lliure de bosses de plàstic, una mica més a prop de fer-se realitat

El Dia Internacional Lliure de bosses de plàstic, una mica més a prop de fer-se realitat

Amics de la Terra celebra que el passat 1 de Juliol va entrar en vigor la normativa estatal que obliga als comerços a cobrar per les bosses de plàstic d’un sol ús, coincidint amb que aquest dimarts 3 de Juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de bosses de plàstic.

Amics de la Terra fa anys que exigeix la seva prohibició i considera que la normativa es queda a mig camí, però espera que l’entrada en vigor del Reial decret 293/2018, sobre reducció del consum de bosses de plàstic, tingui efectes positius per acabar amb la contaminació per plàstic.

Aquest Reial Decret és la tardana resposta d’Espanya a la Directiva Europea 720/2015, que instava als Estats membres a la seva transposició en la legislació nacional abans de novembre de 2016.

Malgrat aquests avenços, la normativa permet que les bosses de plàstic se substitueixin per bosses compostables o biodegradables, de manera que només es tracta de substituir un problema per un altre. Les bosses compostables requereixen 6 mesos per descomposar-se i condicions molt específiques, i si arriben al mar no hi ha cap garantia que no afecten negativament al mitjà marí; i les de paper també suposen un consum de recursos naturals.

Així, Amics de la Terra considera que és un avanç molt tímid i s’hauria d’anar molt més allà cap a un ús més sostenible dels nostres recursos. A més, tot indica que els efectes seran mínims, cosa demostrada sobradament en altres països on fa anys cobren les bosses d’un sol ús. Si la quantitat que es cobra és poca, la gent segueix demanant bosses, oblidant les alternatives com senalles, bosses de tela, carretó, etc.

Fa falta eliminar tots els plàstics d’un sol ús. En aquest sentit, Amics de la Terra valora molt positivament la nova Llei de Residus de Balears, actualment en tramitació, que va més enllà de la normativa estatal i pretén avançar la data de prohibició de les bosses de plàstic a gener de 2019 (en comptes de 2021) i afegeix la prohibició, a partir de l’1 de gener de 2020, de la venda d’objectes de plàstic d’un únic ús com a plats, coberts, tassons i safates per a aliments, etc.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy