El Constitucional dóna una passa a l’autoconsum compartit

Amics de la Terra considera la sentència un avanç per l’autoconsum

El Tribunal Constitucional ha declarat nul l’article l’article del Reial decret d’Autoconsum en el qual es prohibia l’autoconsumo compartit. Amics de la Terra celebra la sentència que considera un primer pas per reprendre l’energia comunitària a Espanya.

L’article convertia en il·legal una cosa tan bàsica com que una comunitat de veïns pogués instal·lar unes plaques i compartir l’electricitat generada, així com sufragar les despeses associades a la seva comunitat mitjançant l’aprofitament i venda d’electricitat a la xarxa. La prohibició de l’autoconsum compartit pot tenir els dies comptats amb la sentència del Tribunal Constitucional que va estimar recentment inconstitucional i nul aquest article, encara que de manera parcial, donant la raó al recurs per conflicte positiu que va presentar l’equip jurídic de la Generalitat de Catalunya.

Productors i consumidors d’energia neta, i la major part de la societat civil, celebren aquesta decisió i confien que els pitjors moments del sector hagin quedat enrere d’una vegada per sempre.

Hector de Prado d’Amics de la Terra, organització que forma part de l’Aliança pe l’Autoconsum, ha assenyalat que “s’ha fet una passa important perquè l’autoconsum compartit sigui una realitat. No era de rebut que un grup de persones conscienciades amb el medi ambient haguessin de pagar un peatge sobre l’energia que ells mateixos produïen i autoconsumían”.

El tècnic ha volgut recordar que en l’estudi “El potencial dels ciutadans energètic en la UE”, realitzat per la consultora CE Delft l’any passat, s’afirmava que, solament a Espanya, la meitat dels espanyols podria produir la seva pròpia energia per 2050. “Els beneficis associats són enormes, no solament ambientals, sinó econòmics, ja que suposaria un estalvi al no haver d’importar ingents quantitats de combustibles fòssils foranis, alhora que s’aconseguiria una democratització completa de l’energia”.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy