Decret d’autoconsum aprovat. 10 passos per alliberar al Sol

9 octubre 2015

Amics de la Terra desaprova tallantment la decisió d’avui del Govern d’aprovar el Reial decret d’Autoconsum en el Consell de Ministres. Aquest moviment a final de legislatura s’ha fet sense tenir en compte els diferents arguments de la societat civil i del sector de les renovables. Considerem que es segueix beneficiant a les grans elèctriques i es posterga un canvi urgent de model energètic en el qual les persones siguin les protagonistes.

En el text del Reial decret crida l’atenció que se segueixi mantenint el conegut “impost al sol” amagat sota les taxes i peatges que han frenat el creixement d’un moviment ciutadà europeu en auge. Aquest Reial decret, desincentiva prou el autoabastiment i certifica sens dubte la falta de compromís per part del Govern cap al medi ambient i la participació ciutadana. Els càrrecs al autoconsum es justifiquen com la justa contribució del petit producció als costos d’un sistema. No obstant això aquests costos són desproporcionats per l’autoconsumidor i s’emparen en el manteniment d’un sistema elèctric aberrant*.

Les mesures aprovades fins avui com els canvis retroactius i els peatges ja han arruïnat a milers de famílies, comunitats i petites i mitjanes empreses que van veure una oportunitat de negoci al mateix temps que li donaven una mà al planeta. Amb aquest últim moviment per part del Govern, la inseguretat jurídica d’un sector altra hora en l’avantguarda mundial s’aferma al nostre territori davant els ulls atònits de la resta de països europeus.

Un altre dels punts conflictius del text fa referència a l’excedent d’energia derivada de l’autoproducció; els productors d’energia en abocar la’excedent a la Xarxa, no rebran cap tipus de compensació. El raonable seria justament el contrari, o almenys engegar el conegut sistema de Balanç Net que tan bons resultats a dau en altres països i que recomana la pròpia Comissió Europea.

Quant a les raons que han empès a l’Executiu a publicar aquest Reial decret, la baixada de preus de les plaques fotovoltaiques ha permès que qualsevol persona pugui instal·lar una petita planta d’autoproducción a la seva casa o en el seu treball. Fins i tot a nivell comunitari. I això és percebut pel Govern com una amenaça de doble tall: d’una banda per a les grans elèctriques que perdran marge de benefici a curt i llarg termini i, d’altra banda, desestabilitzarà l’actual model centralitzat de generació d’energia, afectant especialment al parc gasísti espanyol, que ja de per si mateix està operant al mínim any rere any”.

Amics de la Terra denunciem la intenció d’aquest Reial decret amb el “segrest del Sol” en la seva campanya 10 Passos per alliberar al Sol, en la qual anima a la ciutadania a apostar per alternatives que permetin l’avanç cap a un sistema d’energia renovable gestionat per la ciutadania. Així convida a la població a lluitar contra aquest Reial decret sumant-se a les diferents alternatives que aniran publicant al seu web, liberaalsol.org, en la qual ofereixen les claus per plantar-li cara a l’oligopoli elèctric.

“I desitgem amb totes les forces que més enllà de les eleccions, els 18 partits que s’han compromès derogar aquest Reial decret si arriben al poder, compleixin amb les seves paraules i apostin per un nou model energètic”.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy