25 anys de la catàstrofe de Txernòbil: és hora d’acabar amb l’energia nuclear

En motiu del *vint-i-cinquè aniversari de la catàstrofe nuclear de Txernòbil a Ucraïna, Amics de la Terra es solidaritza amb les víctimes no reconegudes de la contaminació radioactiva de tots els països afectats, igual que amb els afectats pel tsunami i la crisi nuclear de Fukushima a Japó.

Pavlo Khazan, responsable de les campanyes de canvi climàtic i energia d’Amics de la Terra Ucraïna afirma que “25 anys després, la catàstrofe nuclear segueix sent la realitat que patim [1], i el cas de Fukushima demostra que accidents d’aquestes dimensions segueixen essent possibles, i mai estarem prou preparats. Espero que la meva generació, que va veure néixer l’amenaça nuclear, vegi també el seu final”.

Liliane Spendeler, Directora Ambiental d’Amics de la Terra Espanya, assenyala que “a Espanya també hem d’aprendre de les lliçons de Txernòbil i Fukushima. Centrals tan obsoletes com Garoña o Cofrentes [2] no poden mantenir-se obertes per més temps. Per això, Amics de la Terra Europa exigeix un calendari de tancament de les centrals nuclears a través d’un procés transparent de la Comissió Europea que permeti substituir l’energia nuclear per fonts d’energia neta i renovable, acompanyada per l’estalvi i l’eficiència energètica. Una vegada més, s’ha posat de manifest que no necessitem l’energia nuclear en la nostra vida. Amb una política ambiciosa que afavoreixi les energies renovables i el consum racional dels nostres recursos podem aconseguir un altre escenari”.

Els moviments contra l’energia nuclear estan enfortint-se arreu d‘Europa. Durant la commemoració de l’aniversari de Txernòbil, han tingut lloc accions i manifestacions per recordar les víctimes no reconegudes de la contaminació radioactiva i de denúncia d’aquells que neguen els riscos nuclears.

NOTES:

[1] 25 anys després de l’explosió de la planta de Txernòbil, el reactor encara segueix alliberant radiació. L’escut de ciment que precinta la zona s’està trencant, i només personal autoritzat pot visitar la zona de seguretat de 30km al voltant del reactor. Milions de persones encara viuen en àrees afectades per la radiació.

[2] Acta d’inspecció de Cofrentes en la web del Consell de Seguretat Nuclear d’Espanya:

http://www.csn.es/index.php?option=com_content&view=article&id=17155%3Aaincof72711&catid=78%3Acentral-nuclear-de-cofrentes&Itemid=164&lang=es

PER MÉS INFORMACIÓ:

Patricia Lorenz, nuclear campaigner, Friends of the Earth Europe

Tel: +43 67 64464 254, E-mail: patricia.lorenz@foeeurope.org

Liliane Spendeler, Directora Ambiental de Amigos de la Tierra

Tel: +34 91 306 99 21, E-mail: prensa@tierra.org

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Privacy and cookies policy