Crisi del Coronavirus: avui més que mai les persones i el planeta en el centre

Ens estan tocant viure temps molt difícils que ens posen a prova a cada moment. És complicat extreure una lectura positiva quan bona part del nostre món s’esfondra, i no obstant això cadascuna de nosaltres som capaços de fer-ho: impressiona la força que tenim. Impressiona la valentia de totes les persones que ens estan cuidant en aquests moments, subministrant-nos béns i serveis bàsics i fent tot el possible per la nostra gent malalta.

Encara hem de continuar afrontant moments molt durs. Davant una situació així, des de la nostra federació ecologista (tant a nivell internacional, europeu, de la nostra coordinadora estatal i els grups locals) volem mostrar tot el nostre suport i solidaritat amb les famílies que pitjor l’estan passant. Lamentablement, a totes ens està tocant d’una forma o una altra. No ens cansem de dir encaridament que és necessari un model que posi a les persones per davant; ara, però també quan tot això acabi, perquè, d’aquesta forma, no hàgim de lamentar tantes pèrdues.

Demanem cura, solidaritat i acció:

  • 1. Les persones i el planeta en el centre

Més que mai necessitem continuar mobilitzant-nos. Si alguna cosa ens està ensenyant aquesta crisi sanitària, és a prioritzar, a posar la vida i la unitat de les nostres comunitats per sobre de tot. Per això no és el moment que governs (a tots els nivells) i grans empreses aprofitin aquesta situació per a tornar a repetir les receptes neoliberals imposades des de la crisi de 2008, on es rescatava als bancs i no a les persones.

Ara és el moment de reaccionar. Ara sabem que el model econòmic en el qual es basen totes i cadascuna de les facetes de la nostra vida no funciona. No és que necessitem un nou model econòmic, és que és necessari transformar profundament el model en el qual estem immersos, per un model que posi a les persones i el planeta en el centre de totes les estratègies i decisions polítiques i econòmiques. No funciona un model que supedita tota la vida en la terra als beneficis econòmics. Al contrari, el que funciona és un model que opera per a facilitar la vida. I és que el propi sistema econòmic necessita aquesta vida…

  • 2. Necessitem decréixer per a créixer

En aquests moments tan convulsos, on la realitat ens devora, posarem a les persones més vulnerables per davant. I per a això necessitem un canvi de sistema, per a apostar per una societat on la justícia social i ambiental siguin les premisses principals. Apostarem per totes les iniciatives que la societat ha anat creant al llarg dels anys a través de l’agroecologia, l’energia comunitària renovable, el residu zero, l’economia social i la justícia econòmica. Apostar per una societat on ningú es quedi enrere, on les persones més vulnerables no es vegin abocades a no arribar a fi de mes, a quedar-se sense casa, a respirar aire contaminat, a treballar en ocupacions precàries, a no disposar d’aliments saludables i a no tenir temps per a les seves famílies. Necessitem apostar per ocupacions verdes, per la fi de la sobreexplotació de recursos naturals, la reducció de l’ús d’energia. Necessitem decréixer per a créixer, créixer en igualtat, créixer en comunitat, créixer per a disposar de més temps per a les nostres i per a fer el que realment ens agrada.

Aquesta crisi no ens pot fer oblidar la resta de crisis econòmiques, socials i ambientals en les quals ens trobem, i que provenen de la mateixa causa: el nostre model de producció i consum. Un model que s’acarnissa amb les persones més vulnerables aquí i als països del Sud, que depreda els nostres ecosistemes i acaba amb els recursos naturals que necessitem per a la vida, ara i en un futur. En realitat, la solució més adequada per a enfrontar-nos a aquesta crisi del coronavirus, i a la resta de crisi, implica reinventar les nostres societats, la forma en la qual ens relacionem entre els éssers humans i la naturalesa.

  • 3. El model econòmic actual no funciona

Reorganitzar-nos portarà el seu temps, i necessitarà una transició molt ben mesurada. Però una vegada passat l’estat d’alarma, serà vital prendre les decisions oportunes per a començar a marxes forçades amb aquesta transició, per a protegir l’interès general i no els interessos privats d’uns pocs. Per a això, caldrà posar fi al control que exerceixen en aquests moments els grups de pressió sobre la presa de decisions públiques, escoltar a la gent i a la ciència, als qui han estat advertint durant anys sobre la necessitat urgent de transformar radicalment el nostre sistema econòmic.

La resposta que en l’actualitat estan donant els governs de tot el món enfront del Covid-19 ens demostren que són capaços de prendre mesures valentes d’acord amb els advertiments de la ciència i les persones expertes.

  • 4. Les solucions ja són a les nostres mans

La situació de crisi actual que vivim, tant sanitària com ambiental i social, requereix que els nostres governs treballin junts i cooperin per a limitar aquestes amenaces que no coneixen límits i que afecten a tota la població. Per aquest motiu, des de la nostra federació ecologista reclamem que els nostres governs mobilitzin recursos per a alleujar els impactes socials i que abordin un canvi de sistema que acabi amb les desigualtats existents i prioritzi a les persones més afectades i vulnerables. La gent fa anys que es mobilitza, mostrant les solucions que ja són a la nostra mà.

Ara és el moment de donar veu a la gent, a l’interès general, i no als interessos individuals d’uns pocs.

 

La nostra federació ecologista uneix 75 organitzacions membres nacionals, uns 5.000 grups activistes locals i més de dos milions de simpatitzants de tot el món.

Friends of the Earth International

Friends of the Earth Europe

Amigos de la Tierra España i tots els grups locals que integrem la coordinadora estatal, com Amics de la Terra Mallorca.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies