Comunicat de la Plataforma contra els megacreuers: després de tot, un acord insuficient

Comunicat de la “Plataforma contra els megacreuers”, de la qual Amics de la Terra Mallorca forma part.

Després de més de dos anys i mig d’ençà que la Plataforma contra els Megacreuers va començar a exigir límits a un model de turisme que demostrava uns impactes altíssims a nivell ambiental, sanitari i social sobre la ciutat, ens mostram decebuts davant l’acord al qual han arribat els representants del Govern de les Illes Balears i les navilieres avui a Hamburg.

Tres creuers al dia (un d’ells, megacreuer), ens sembla una xifra encara molt elevada pel que la ciutat pot suportar, a nivell ambiental i de salut pública, pel que fa a l’enorme contaminació d’aquests bucs; i a nivell social, tenint en compte que implicaria el desembarcament de 6 o 7 mil persones al centre de Palma (amb la consegüent massificació als espais públics i els canvis a la dinàmica econòmica i tipologia de comerços on transiten aquests fluxos de turistes, entre altres afectacions). Si a més es sumen els creuers que poden arribar els “dies excepcionats” dels que parla l’acord, la realitat pot no canviar gaire respecte a la que tenim actualment.

Tot i que ens sembla totalment fora de lloc que el fet que els nostres representants hagin de viatjar a un altre país i negociar a una taula amb els propietaris de grans multinacionals privades assumptes que afecten la ciutadania de les Illes, reconeixem el fet històric que s’estableixin numerus clausus al turisme (recordem que això sempre ha estat un tabú a les nostres illes). Això no obstant, pensam que el Govern de les Illes Balears ha perdut l’oportunitat de prendre una decisió valenta en la salvaguarda dels habitants de les Balears, del seu ambient, la seva salut i el seu dret a la ciutat.

L’acord es signa per 5 anys: 5 anys de contaminació atmosfèrica, 5 anys de gasos nocius per a la salut pública dels habitants i passatgesrs, 5 anys d’una pressió demogràfica insuportable, 5 anys en contra de l’Agenda 2030.

Com hem exigit sempre, és urgent i necessari, per tal de posar límits coherents, comptar amb dades fiables i rigoroses sobre els impactes dels creuers a nivell ambiental, social, econòmic i de salut pública. Fins que no tinguem aquests informes, des de la Plataforma seguirem insistint que el límit es fixi en 1 creuer al dia. D’igual manera estarem molt atentes a les mesures mediambientals que s’anuncien des del Govern i les navilieres per a les pròximes setmanes.

PLATAFORMA CONTRA ELS MEGACREUERS: Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Palma XXI, ARCA, GOB, Terraferida, Tot Inclòs, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra Mallorca, Ciutat per a qui l’habita, Lobby de Dones, Tramuntana XXI, Salvem Es Molinar, Joventut pel Clima – Fridays For Future Mallorca, Anticapitalistes Illes Balears, Entrepobles Mallorca, Mallorca Preservation Fund, Associació Amics dels Llaços Grisos, AAVV La Calatrava, AAVV Banc de s’Oli, AAVV Canamunt – Ciutat Antiga, AAVV La Llotja – Puig de Sant Pere, AAVV El Terreny, AAVV Es Jonquet, AAVV Coll d’en Rabassa, Plataforma de Veïns de Son Espanyolet, Salvem Portocolom, Centre Mallorquí de Negocis (CNM).

 

  • Altres notícies relacionades:

La plataforma contra els megacreuers adverteix: ara toca prendre decisions valentes per limitar-los al port de Palma

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies