Search
Close this search box.

Compartim la nostra formació sobre Autoconsum Energètic del passat divendres 11 D

-Aquesta formació tenia com a objectiu apropar la ciutadania a la informació, eines i oportunitats disponibles i accessibles, i animar-la cap a la transició energètica participativa

-Una desena de persones va participar presencialment amb Amics de la Terra en l’edifici de Sa Riera en Palma, amb mesures sanitàries per la COVID-19.

Divendres passat, 11 de desembre, vam organitzar la nostra periòdica formació sobre Autoconsum Energètic, amb la col·laboració de la DG Cooperació del Govern de les Illes Balears.

Fa anys que anem organitzant aquest tipus de formació, per rompre la dinàmica i opacitat del sector energètic actual, basat en els combustibles fòssils i controlat per l’oligopoli.

També volem assegurar que la transició energètica sigui justa i democràtica, ja que la informació que arriba a la ciutadania és moltes vegades complexa tècnicament, i fins ara, són les grans instal·lacions amb impactes ambientals sobre el territori (propietat de les mateixes grans empreses de l’oligopoli energètic actual), les que dominen el mercat de les renovables.

Observem que hi ha una tendència per part d’empreses privades (amb ofertes d’instal·lació, o tarifes elèctriques) que s’aprofiten de la ciutadania, per una banda, de l’interès creixent de la població en fer el pas i instal·lar o contractar energies renovables al seu domicili, i per altra banda, de la falta d’informació i formació al respecte.

Considerem que la participació ciutadana és clau per al canvi de model energètic, cap a la sobirania energètica, la democratització energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

Compartim [aquí] la presentació que va utilitzar el nostre ponent, n’Àngel Gallego, durant aquesta formació, amb la voluntat de facilitar els detalls a les persones que van participar amb nosaltres presencialment, i de fer accessible la informació a qualsevol persona amb interès en la qüestió.

Des d’Amics de la Terra anem fent una crida especial a les comunitats de veïns i qualsevol altre tipus de comunitat  interessada en convertir-se en una comunitat energètica amb una instal·lació compartida.

L’Institut Balear de l’Energia està ja treballant també en impulsar aquest tipus d’instal·lacions compartides en sòl públic, fet que facilitarà i visibilitzarà aquesta oportunitat per a la ciutadania.

(1) Més informació sobre les possibilitats que Amics de la Terra impulsem per aquests casos (Ajuntaments, Associacions de veïns, etc. interessats en conèixer més sobre projectes renovables compartits i participatius) aquí.

(2) Més informació sobre Energia Comunitària en la web de la nostra coordinadora estatal, Amigos de la Tierra España, aquí i aquí.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.