Cimera de Canvi Climàtic a Mèxic: L’actitud d’alguns països posa en perill les negociacions

Durant la Cimera de Cancún, on s’haurien de formar les bases per un acord internacional definitu contra el canvi climàtic, s’ha produït un canvi sobtat en les expectatives. Japó ha anunciat que s’oposa incondicionalment a un segon període de compromís del Protocol de Kyoto (que expira el 2012).

“Japó hauria de quedar-se aïllat en aquesta posició. Els països responsables del canvi climàtic han de recolzar públicament alguna cosa molt diferent: la defensa del segon període de compromís de Kyoto, ja que, ara com ara, és l’únic mecanisme legalment vinculant que tenim, mentre no es produeixi un nou acord, i a hores d’ara no podem permetre’ns un buit temporal en la legislació internacional. Els països empobrits ho defensen, i la nostra organització porta recolzant-los ja molt temps”, va assenyalar Alejandro González, que segueix la Cimera com a tècnic d’Amics de la Terra Internacional.

González ha manifestat d’altra banda que “el govern Mexicà no pot permetre els mateixos errors que es van produir a Dinamarca: han de dirigir i recolzar un procés fort, transparent, just, i participatiu, i així l’hi hem manifestat en una carta oberta que ha estat recolzada per xarxes internacionals i organitzacions, algunes d’elles espanyoles”, en al•lusió a les dificultats i restriccions que la societat civil té per seguir la cimera. “És incomprensible que una cimera sobre medi ambient se celebri en un lloc tan insostenible i elitista com és Cancún. Aquests complexos hotelers desapareixeran sota l’aigua si els governs dels països rics no fan res.”

La Unió Europea continua en una postura immobilista i dèbil. En aquest sentit, González ha manifestat que “la Unió Europea ha de donar un pas ferm, indicant que arribarà a un 30% de reducció interna. És l’única manera de recuperar protagonisme i credibilitat en les negociacions. Aquest objectiu és bo per a l’economia i els principals grups econòmics i la Comissió Europea ho recolzen”. Amics de la Terra ha reclamat a la nova Ministra, Rosa Aguilar, que Espanya manifesti públicament el suport al 30% i un adopti un compromís ferm al Protocol de Kyoto. De no ser així, Espanya perdria credibilitat.

La nota positiva són les mobilitzacions que diferents moviments socials estan protagonitzant: Caravanes de moviments indígenes, i xarxes de Justícia Climàtica i deute ecològic arribaran aquest cap de setmana a la ciutat de Cancún. “Amigos de la Tierra i altres moviments aliats, com la Via Campesina, han creat espais, trobades i fòrums per al diàleg de la societat civil. Aquesta és la veritable cimera, la que realment representa els interessos de les persones que els governs han oblidat en les negociacions”, diu Héctor de Prado, coordinador de les mobilitzacions d’Amics de la Terra a Espanya.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies