Ciberacció: el Parlament Europeu ha de pronunciarse sobre el TTIP

Durant les properes setmanes, el Parlament Europeu decidirà la seva posició respecte al Tractat de Comerç i Inversions entre EUA i la UE (TTIP, per les seves sigles en anglès), que s’està negociant en aquests moments. Un dels aspectes més controvertits dins d’aquest tractat és el mecanisme de resolució de disputes inversor-Estat (ISDS). Aquest mecanisme atorga privilegis a les grans empreses, que podrien denunciar als Estats si consideressin que els seus interessos privats es veuen minvats amb una decisió política o un canvi de legislatiu.

El ISDS i el TTIP íntegrament són inacceptables des d’un punt de vista democràtic, ja que limiten la capacitat dels Estats per aprovar lleis que protegeixin els drets humans i laborals, la salut i el medi ambient.

La majoria de la ciutadania que va participar en la consulta pública europea sobre el ISDS a l’estiu de 2014, un 97%, va rebutjar rotundament aquest mecanisme fet a mesura de les multinacionals. Ara és el torn del Parlament Europeu per posicionar-se i demostrar que representa a la ciutadania. La votació en l’Eurocambra no serà vinculant, no obstant això enviarà un senyal polític clar de cara a les negociacions del TTIP.

A través d’aquesta ciberacció a la web, no2ISDS, qualsevol persona pot passar a l’acció i demanar als Membres del Parlament Europeu que s’oposin tallantment dient NO al ISDS i que recolzin l’interès general en contra del TTIP.

Un estudi d’Amics de la Terra revela que els governs europeus ja han pagat almenys 3.500 milions d’euros a inversors estrangers privats a causa d’una clàusula existent en els tractats de comerç internacional, similar als ISDS. Aquest document demostra com aquests mecanismes afecten directament a la ciutadania, i afavoreixen a les grans empreses amb indemnitzacions milionàries que els Estats es veuen obligats a pagar amb els impostos dels contribuents.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies