Search
Close this search box.

Amics de la Terra se suma al projecte MED BlueIslands

Illes, residus i turisme: comença el projecte Interreg MED BLUEISLANDS 

El 17 i 18 de gener de 2017 es va organitzar a Xipre la primera trobada de socis del nou projecte Interreg MED BLUEISLANDS. Projecte que té com a objectiu identificar, dirigir i minvar l’efecte de la variació estacional dels residus a les illes mediterrànies

El projecte BLUEISLANDS           

Blueislands és un projecte europeu que té una durada de 3 anys (2016-2019), cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i coordinat pel Ministeri d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre. El partenariat està format per 14 socis, que abasten 9 illes mediterrànies, 2 operadors econòmics, 2 institucions de recerca i 1 associació internacional especialitzada en gestió de recursos.

El projecte treballarà per desenvolupar i elaborar un mètode efectiu, financerament viable i mediambientalment responsable enfocat a la variació estacional de la generació de residus a las illes «MED» per efecte del turisme.

Les activitats i la participació d’Amics de la Terra Mallorca

Les principals tasques planificades les elaboraran els voluntaris d’Amics de la Terra Mallorca que quantificaran els residus generats durant la temporada alta i també quan s’ha acabat. Amics de la Terra farà una formació periòdica als voluntaris que vulguin participar en el projecte i farà el seguiment de les tres platges mallorquines.

Posteriorment, s’analitzarà la composició dels residus, l’impacte del fems a les platges i la costa, i la influència a les instal·lacions d’aigües residuals.

El primer pas serà avaluar la dinàmica del micro i macro plàstic a les zones costeres amb alta afluència turística. Per això, es mesuraran i analitzaran, a les illes dels socis, a partir de l’estudi de les mostres que es recolliran a l’arena i a la mar.

Segons els resultats, es debatran diferents estratègies, i es crearà i implementarà una eina multidimensional que ha d’incloure diferents plans d’acció. S’analitzaran de nou els residus plàstics per avaluar l’impacte d’aquestes noves mesures.

El context

La regió mediterrània és el destí turístic líder en el món i les illes solen acollir una població més elevada durant l’estiu. L’economia local depèn del turisme en temes d’ocupació i d’ingressos. I aquesta ona massiva de turisme anual, concentrada en un període curt de temps, produeix una sobrecàrrega a les infraestructures, especialment pel que fa a la gestió dels residus. A més, les autoritats locals, poden tenir dificultats per afrontar l’alt increment de la generació de residus i el baix nivell de reciclatge del turisme.

D’altra banda, encara que sigui un fenomen ben conegut, la variació estacional de la generació de residus a les illes ha d’estar ben definida i també el efectes socioeconòmics i mediambientals. L’aïllament i la falta d’espai per a les instal·lacions crea una limitació per a aquests territoris, i el projecte BlueIslands vol donar respostes a aquests problemes.

Entitats implicades en MED BlueIslands

A Mallorca ho coordina el Consell de Mallorca (Departament de Medi Ambient de la Direcció insular de residus) i Amics de la Terra Mallorca coordina les recollides i caracteritzacions de residus.

Les altres entitats implicades en el projecte al llarg de la mediterrània són: Ministeri d’Agricultura de Xipre, municipi de Rhodes, regió de Creta, municipi de Mykonos, INSULEUR, Consell de Primouje and Gorski Kotar, Consorci Taormina Etna, regió de Cerdenya, Wasteserv Malta, Ltd., EA Eco-enterprises, Universitat Autònoma de Barcelona, CONISMA, ACR+, Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.