Amics de la Terra reprenem les activitats de Custòdia del Territori per regenerar el bosc de la Serra de Tramuntana

  • Amics de la Terra vam iniciar la històrica reforestació de 70 Ha a Son Torrella l’any 1995.
  • Amb un Acord de Custòdia formalitzat recentment, hem dut a terme diferents treballs forestals.
  • La conservació de la Serra i els seus boscos és una eina per lluitar contra el canvi climàtic.

Amics de la Terra Mallorca hem dut a terme diverses activitats de conservació del bosc a la finca de Son Torrella del Puig Major, des de les reforestacions periòdiques que es van fer de 1995 al 2005,  fins als treballs forestals de preservació que hem executat aquest mes de novembre.

En aquest darrer cas, hem organitzat dues jornades. A principis de novembre, vam centrar l’atenció en la part de l’alzinar, on hi ha problemes de regeneració a causa de l’acció de les cabres i de plagues forestals. Vam comptar amb una experta en sanitat forestal del Govern, qui va donar una formació a una desena de participants abans de començar amb el treball de protecció de les glans al terra, sota els exemplars madurs, i la neteja de branques amb indicis de banyarriquer, fongs i altres malalties.

Aquest dissabte passat, els treballs els hem centrat a la part del pinar. Gràcies a l’ajuda fonamental d’una vintena de voluntaris i d’una empresa local, vam aclarir i podar una part del pinar pertanyent a aquesta antiga reforestació, per a reduir el risc d’incendi forestal i incrementar la seva viabilitat, facilitant el seu creixement i regeneració.

Va estar una jornada molt dinàmica, mentre una part dels participants podaven les branques inferiors dels arbres que havien estat marcats prèviament per un Agent de Medi Ambient del Govern, altres voluntaris recollien aquest material per facilitar la tasca a l’empresa local que va portar la trituradora fins allà dalt, amb el resultat de la incorporació d’aquest mulching de kilòmetre zero al substrat forestal d’aquesta part de la finca.

Amics de la Terra farem més actuacions participatives de Custòdia del Territori durant 2020, ja que recentment hem formalitzat un Acord de Custòdia amb els propietaris de Son Torrella, i és així com reprenenem els treballs de conservació.

Pel cas d’aquesta tardor, hem comptat també amb el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana.

Des de la nostra entitat ecologista volem agrair la participació dels voluntaris, tant dels històrics que van ajudar amb les antigues reforestacions, com dels actuals que fan possible la conservació d’aquests boscos, essencials per a la biodiversitat i per a lluitar contra el canvi climàtic.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies