Amics de la Terra promou noves iniciatives agroecològiques amb la seva formació en cultiu biointensiu

  • Noves iniciatives agroecològiques a escala estatal contra la crisi climàtica.
  • Amb un 70% del sòl en procés de desertificació, l’agroecologia es converteix en una gran aliada contra els reptes ambientals i climàtics.

La nostra federació ecologista inicia el projecte de cultiu biointensiu per a promoure tècniques agroecològiques que contribueixin a la lluita contra la crisi climàtica en diferents territoris.

El projecte, que compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, es desenvolupa en quatre regions, Galícia, Aragó, Illes Balears i la Comunitat de Madrid.

En el cas de Mallorca, el primer taller d’iniciació es celebrarà en el municipi d’Alcúdia, el cap de setmana del 25, 26 i 27 d’octubre (divendres horabaixa, dissabte i diumenge complets).

La formació comptarà amb una part teòrica i una part pràctica en la qual els participants començaran a planificar el seu propi hort basant-se en el mètode biointensiu.

La federació ecologista, a la qual pertany Amics de la Terra Mallorca, fa anys que treballa en favor de la sobirania alimentària, i amb aquest fi ha mostrat el seu suport i ha dut a terme cursos i tallers basats en l’agroecologia.

En aquesta ocasió, i per a donar continuïtat al seu treball, està organitzant formacions pràctiques en diferents regions sobre l’ús de tècniques agroecològiques que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic. La recuperació de la fertilitat del sòl, o la reducció de l’ús de l’aigua, que pot arribar fins a un 77%, són algunes de les senyes d’identitat dels cursos que s’imparteixen.

Els usos agrícoles intensius i la crisi climàtica soscaven la productivitat de la terra, limiten els tipus de cultiu i minven la capacitat del sòl per a absorbir carboni. De fet, el 70% dels sòls de la geografia espanyola estan en procés de desertificació i pateixen d’una gran falta de carboni orgànic.

Davant aquesta situació d’emergència climàtica cada vegada més apressant, l’agroecologia, en la qual s’emmarca el mètode, és un aliat davant la crisi climàtica. Els estudis corroboren que el cultiu biointensiu augmenta la fertilitat del sòl en un 100% i, al mateix temps, com que no necessita pràcticament cap input extern, redueix l’energia emprada un 96%, alhora que augmenta la producció d’aliments un 250%.

Amics de la Terra posa en marxa aquest mètode amb productores i productors de Mallorca, acompanyant-los en aspectes tècnics que combinen la producció d’aliments amb la regeneració del sòl, gràcies a la varietat, rotació i associació de cultius utilitzant llavors autòctones, i gràcies a l’ús de compost produït en el propi hort.

Segons l’últim informe de l’IPCC (Panell Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic) el sistema alimentari es troba en l’epicentre de la degradació del sòl i de la crisi climàtica. És per tant urgent i una prioritat incidir en el model alimentari actual, tant en la producció com en el consum. En aquesta línia fomentar les iniciatives basades en una producció i distribució a petita escala i de circuits curts, així com cultius basats en criteris agroecològics, que combina tant el respecte pel medi ambient com pels drets humans, són decisives per a afrontar l’emergència climàtica.

Des d’aquesta associació ecologista convidem la ciutadania a sumar-se als tallers i a informar-se sobre les alternatives al seu abast per a avançar cap a la sobirania alimentària. A la vegada, animem la població a mobilitzar-se i reclamar unes polítiques que prioritzin la salut de les persones i el planeta.

 

Més informació i preus: https://www.amicsdelaterra.org/agenda/curs-agroecologic-cultiu-biointensiu/

Hi ha un descompte important per a les persones associades amb nosaltres com podreu veure a l’enllaç.

Inscripcions: https://www.tierra.org/curso-agroecologico-cultivo-biointensivo/

 

Aquest projecte compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies