Search
Close this search box.

Amics de la Terra lluitem contra el banyarriquer als alzinars de Son Torrella

Amics de la Terra mantenim un Acord de Custòdia amb la propietat de la finca de Son Torrella, i desenvolupem diferents accions de conservació participatives.

Agents de Medi Ambient i una vintena de persones han acompanyat i participat en la jornada d’instal·lació de trampes casolanes pel control de la plaga forestal del banyarriquer.

Aquest passat cap de setmana, Amics de la Terra Mallorca hem sumat esforços en la campanya de control de la plaga forestal del banyarriquer (el coleòpter perforador Cerambyx cerdo), que suposa una amenaça per als alzinars de Mallorca. Aquesta entitat ecologista ha aprofitat també per celebrar la III Setmana de la Custòdia del Territori a les Illes Balears (impulsada per l’ICTIB) i el Dia Mundial del Medi Ambient.

És el segon any consecutiu que Amics de la Terra instal·lem trampes casolanes (reutilitzant garrafes d’aigua), seguint els protocols de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. L’estiu passat vam atrapar més de 500 exemplars i enguany hem duplicat el nombre de trampes, instal·lant 50 d’elles distribuïdes en dos dels alzinars de la finca de Son Torrella.

La jornada ha comptat amb l’activa participació d’una vintena d’adults i nins, i amb l’acompanyament de dos Agents de Medi Ambient, els quals van donar a conèixer la seva feina i van explicar els principals problemes que pateixen els boscos a Mallorca.

Els participants van aprendre també sobre el cicle biològic del banyarriquer i la importància d’aquesta actuació a l’inici de l’estiu, per atrapar els exemplars d’aquest escarabat quan surtin dels arbres per a reproduir-se.

Amics de la Terra farem un seguiment de les trampes fins a la seva retirada a finals de l’estiu, quan entregarem les dades d’aquestes captures a la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que Amics de la Terra mantenim amb la propietat de la finca, des d’aquesta entitat ecologista treballem per apropar la ciutadania a la importància dels ecosistemes de la Serra de Tramuntana i la seva biodiversitat, de forma activa i participativa.

Les tasques de seguiment i manteniment de les reforestacions més antigues, la realització de noves intervencions amb espècies arbustives mel·líferes autòctones, la revisió de la tanca perimetral que protegeix contra la pressió ramadera de les cabres, el control del banyarriquer de l’alzina, i altres activitats d’educació ambiental són algunes de les actuacions que Amics de la Terra durem a terme el 2021.

Enguany, les nostres activitats comptaran no només amb la col·laboració del Consorci de la Serra de Tramuntana, sinó també algunes d’elles incorporaran la participació de Tramuntana XXI, entitat contractada per la propietat de la finca per dur a terme una gestió integral d’aquesta.

Aquests alzinars són d’un valor ecològic immens, i estan amenaçats com tots els de la Serra, per la combinació de factors com el seu envelliment per falta de renovació natural amb noves alzines, l’increment de les sequeres derivades del canvi climàtic, la debilitació amb les plagues forestals i la pressió causada per la superpoblació de cabres.

Des d’Amics de la Terra emfatitzem que aquests boscos són essencials per a la biodiversitat i per lluitar contra la crisi climàtica i la seva gestió – tant a les finques públiques i espais naturals protegits, com a les finques privades (les quals suposen una gran superfície de la Serra) – és de total prioritat.

¡Uneix-te a Amics de la Terra per a un futur més verd i just, per persones i territoris!

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.