Search
Close this search box.

Amics de la Terra llança la campanya “Fem nostra l’Energia”: és l’hora de les comunitats energètiques

-Amics de la Terra llança la campanya, “Fem nostra l’energia”, per a donar un impuls a les comunitats energètiques ciutadanes.

-La transició energètica cap a fonts d’energia renovable és inevitable, però no val qualsevol tipus de transició, és necessari democratitzar l’energia i fer-la accessible a tota la població.

-Els municipis han d’assumir un rol molt més proactiu i transformar-se en el motor de canvi potenciant les energies renovables a través de les comunitats energètiques

La federació ecologista estatal Amics de la Terra/Amigos de la Tierra llança Fem nostra l’Energia, campanya centrada en les comunitats energètiques com a agents de canvi, amb l’objectiu d’incidir en les polítiques públiques a nivell regional i estatal, així com involucrar a col·lectius i persones que en general estan fora dels processos de presa de decisions, més en concret en el sector de l’energia.

Amics de la Terra assenyala que les comunitats energètiques no són només determinants per a accelerar la transició energètica basada en fonts d’energia neta, sinó que són un catalitzador per a respondre a la pobresa energètica en els diferents municipis del territori espanyol.

En un context de crisi climàtica amb un estiu de temperatures extremes per una banda, i una pujada de preus de la llum i l’energia per l’altra banda, són precisament els sectors de població més vulnerable qui estan sofrint els impactes de forma més acusada. És per tot això que Amics de la Terra afirma que és el moment per potenciar les comunitats energètiques, les quals són una poderosa solució, així com una eina pràctica a l’abast de tots els diversos actors socials què permetrà proveir d’energia a les persones més vulnerables sense haver de dependre dels mercats energètics internacionals que premien als combustibles fòssils llançant a aquestes persones a una espiral de dependència.

Com a part de la seva campanya, ahir mateix, aquesta federació ecologista va celebrar la trobada estatal, “Energia Comunitària: Sense deixar a ningú enrere” en la qual va comptar amb la participació de diferents col·lectius, prioritzant els que històricament han estat infrarepresentats en el sector energètic i principalment conformats per dones, per a analitzar els obstacles per a participar en la transició energètica i traçar de manera conjunta el camí a seguir per a democratitzar l’energia.

Mentre les grans empreses es beneficien de la transició energètica s’està desaprofitant l’enorme potencial de l’energia comunitària per a generar energia elèctrica neta i pròxima, i crear ocupació local. Es podria cobrir el 100% de la demanda elèctrica dels sectors domèstic i terciari en 2030. Ara és el moment que el Govern de l’Estat espanyol transposi la directiva de renovables i estableixi mesures que fomentin l’energia comunitària i reconegui el paper de la ciutadania com a agent protagonista en la transició energètica.

A les Illes Balears, els grups territorials d’Amics de la Terra Mallorca i Amics de la Terra Eivissa valoren positivament la recent passa donada per la Conselleria de Transició Energètica amb l’obertura d’una línia d’ajuts per al foment de comunitats d’energies renovables, adreçades a ciutadania, comunitats de propietaris, associacions empresarials i entitats sense ànim de lucre, dotada amb 20 milions d’euros.

No obstant això, l’associació ecologista afirma que sense un rol molt més proactiu dels Ajuntaments illencs, que es transformin en el motor de canvi i puguin facilitar, informar i dinamitzar la participació ciutadana en processos de democratització energètica com són les comunitats energètiques, aquest impuls no podrà arribar al veritable potencial ecosocial de una transició energètica justa amb les persones i el territori, que no deixi a ningú enrere.

En la web de la campanya Fem nostra l’Energia, Amics de la Terra explica què són les comunitats energètiques, i posa a la disposició de la ciutadania una guia per a crear una comunitat energètica, un mapa de casos d’èxit que anirà completant-se i destaca els avantatges de les comunitats energètiques:

 • Lluitar enfront de la crisi climàtica: contribueix a descarbonitzar l’economia i abordar l’emergència.
 • Democràcia: és justícia energètica. Les persones decideixen com, on i quanta energia consumir.
 • Economia en cooperació: impulsa una economia i una societat basades en la cooperació en lloc de la competència, dins dels límits del planeta Terra.
 • Reducció de la pobresa: redueix la pobresa energètica, la factura de la llum disminueix i les persones en risc d’exclusió social poden formar part i beneficiar-se.
 • Reducció de la bretxa de gènere: amb les eines i perspectives necessàries, promou l’equitat de gènere a través de la participació plena de les dones.
 • Inclusió: permet la participació de grups històricament infrarepresentats en l’àmbit de l’energia, com les persones joves o les persones migrades.
 • Millor ús del sòl: en reduir la necessitat d’establir macroprojectes de renovables, permet mantenir els usos agrícoles, ramaders i naturals del sòl.
 • Equilibri i revitalització: en revitalitzar l’economia local en crear llocs de treball –els doblers es queden en la comunitat– i augmenta la cohesió social.

Més informació: www.tierra.org/comunidades-energeticas/

 • Altres notícies d’Amics de la Terra relacionades amb Energia Comunitària:

El Dia de la Terra reclamem un impuls a les comunitats energètiques

El Dia de la Terra reclamem un impuls a les comunitats energètiques

Compartim la nostra formació sobre Autoconsum Energètic del passat divendres 11 D

[divendres 4 juny – online] Taula rodona-debat “Iniciatives participatives i transformadores per a la Transició Energètica”

[vídeo] Passa a l’acció climàtica i anima’t a posar en marxa una Comunitat Energètica, a Mallorca!

Amics de la Terra estrenem guia ciutadana per crear Comunitats energètiques, pas a pas

La ciutadania i la socialització energètica són claus per a una transició justa i urgent

 

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

  He llegit i accepto la Política de privacitat.